Συμβολικές κινήσεις Ερντογάν για αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Συμπληρώνονται σήμερα 47 ολόκληρα χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής και η πατρίδα μας συνεχίζει να είναι υπό κατοχή και μοιρασμένη. Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητικότητά της, προχωρώντας στη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και οι επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις ότι η τουρκική πλευρά δεν συζητά ομοσπονδιακή λύση, αλλά λύση δυο κρατών, πυροδοτεί τις φλόγες της μόνιμης διαίρεσης και της οριστικής διχοτόμησης. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ερντογάν προχώρησε και σε συμβολικές κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους -ανέγερση νέου «προεδρικού με κήπους» και νέας «βουλής»- οι οποίες μεταφράζονται σε βήματα που στοχεύουν στη διεθνή αναγνώρισή του… Η Τουρκία στηρίζει την αναγνώριση του ψευδοκράτους σε τρίτες χώρες, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν -δεν είναι καθόλου τυχαία η επίσκεψη στα κατεχόμενα της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εγκαθίδρυση και διεύρυνση σε ανώτατο επίπεδο τέτοιων σχέσεων».

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ολιγωρίας και απαιτούνται σοβαρές και αξιόπιστες πρωτοβουλίες για να ανατραπούν οι διχοτομικοί σχεδιασμοί Ερντογάν – Τατάρ.

Η λύση δυο κρατών δεν είναι λύση που αφορά δύο ξεχωριστά κράτη, αλλά την προέκταση της Τουρκίας στο βόρειο μέρος της Κύπρου, αφού μιλάμε για «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα που είναι ανδρείκελο του Ερντογάν και για συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα των Τουρκοκυπρίων με συνεχείς πολιτογραφήσεις εποίκων και πλήρη αφομοίωση και προσάρτηση του βόρειου μέρους της πατρίδας μας στην Τουρκία.

Μπροστά στις νέες αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για να ξεφύγουμε το συντομότερο δυνατό από το παρατεταμένο αδιέξοδο και να στοχεύουν στο να αποτρέψουν την Τουρκία να προχωρήσει στους διχοτομικούς σχεδιασμούς της. Διαφορετικά, εάν η τουρκική πλευρά επιμένει να αρνείται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τότε να υπάρξει βαρύ κόστος, έχοντας την αποκλειστική ευθύνη της αδιαλλαξίας. Περαιτέρω αδράνεια και αναξιοπιστία από πλευράς μας σημαίνει νέα τετελεσμένα επί εδάφους που θα δυσκολεύουν την ομοσπονδιακή λύση και θα οδηγούν στη λύση δύο κρατών και τη διχοτόμηση. Ο κυπριακός λαός, Ε/κ και Τ/κ, δεν συμβιβάζονται με τη διχοτόμηση της πατρίδας, η οποία θα είναι η απαρχή νέων δεινών για ολόκληρο το λαό μας και πηγή αστάθειας και ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.