Σε αδιέξοδο η μετακίνησή του σε άλλο χώρο

Την πρόθεση για πανδημοτική διαμαρτυρία και συμβολικό κλείσιμο του πεδίου βολής στο Τσέρι ως μέρος δυναμικών μέτρων διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μετακίνηση του πεδίου βολής από τον δήμο εξέφρασε ο δήμαρχος Τσερίου Σταύρος Μιχαήλ.

Ανέφερε ότι από το 2017 ο δήμος δεν έτυχε καμίας πληροφόρησης για το θέμα, παρ’ όλο ότι στην τότε συζήτηση έλαβε υποσχέσεις από τον τότε Υπουργό Άμυνας ότι θα υπήρχε ενημέρωση για επίλυση του ζητήματος εντός τριών μηνών περίπου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει μέχρι τώρα, ανέφερε ο δήμαρχος Τσερίου, εξευρέθησαν εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά περιοχές όπου μπορεί να μετακινηθεί το πεδίο βολής. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός των ορίων των κοινοτήτων Αναλυόντα και Πέρα Ορεινής.

Ο κ. Μιχαήλ αναφέρθηκε στην επικινδυνότητα της εγγύτητας του πεδίου βολής με οικίες και υπενθύμισε παλαιότερο περιστατικό εξοστρακισμού σφαίρας, ευτυχώς χωρίς θύματα, για να αναδείξει την αναγκαιότητα μετακίνησης του πεδίου βολής, αλλά και στο γεγονός ότι η περιοχή κατοικείται από εκτοπισμένους που έζησαν τον πόλεμο. Σε επικοινωνία της «Χαραυγής» με τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη αναφέρθηκε η ετοιμότητα να προχωρήσουν οι εργασίες μετακίνησης και κατάργησης του πεδίου βολής στο Τσέρι και η κατασκευή νέου, αφού η πολιτική απόφαση χρονολογείται από το 2011.

Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» εκπρόσωπος του Υπουργού Άμυνας, με τη λήψη της πολιτικής απόφασης άρχισε παράλληλα η διαδικασία δέσμευσης των τεμαχίων στην περιοχή Αναλυόντα και Πέρα Ορεινής, αλλά και η προκήρυξη προσφορών για τα κατασκευαστικά έργα για το νέο πεδίο βολής. Όμως, όλα σταμάτησαν το 2015 ώστε να καταστεί δυνατή η επίταξη των τεμαχίων για το νέο πεδίο βολής, αφού διαφάνηκε ότι πέντε από αυτά ανήκουν στην Ιερά Μονή Κύκκου. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Υπουργού η Ιερά Μονή Κύκκου, ενώ αρχικά συναίνεσε σε ανταλλαγή των συγκεκριμένων τεμαχίων, αργότερα την αναίρεσε με αποτέλεσμα η διαδικασία να βρεθεί σε αδιέξοδο. Επεσήμανε ότι υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα συνταγματικό κώλυμα λόγω πρόνοιας για συναίνεση της Εκκλησίας της Κύπρου σε θέματα χρήσης ή αξιοποίησης εκκλησιαστικής γης.

Συνεπώς δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί το πεδίο βολής Τσερίου αφού θεωρείται σημαντικό για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας μελέτησε εναλλακτικές λύσεις, όπως η εξεύρεση άλλου χώρου από την περιοχή Αναλυόντα και Πέρα Ορεινής. Παρόλα αυτά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) δεν έκρινε κατάλληλες τις νέες περιοχές. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας θέλησε να τονίσει την πάγια πολιτική συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και λιγότερη δυνατή όχληση που ταυτόχρονα δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή δραστηριότητα της Εθνικής Φρουράς.

Άννα Μισιαούλη