Συμβουλευτική επιτροπή για τον Πολιτισμό με μόλις μία γυναίκα – «Δεν κάνουμε καλλιστεία αλλά εκλογές» δήλωνε ο Προδρόμου

«Οι κυβερνώντες φρόντισαν να δείξουν πόσο στηρίζουν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων» τονίζει η ΠΟΓΟ σε ανακοίνωση της αναφορικά με την σύνθεση της συμβουλευτικής επιτροπής για τον πολιτισμό που έχει συστήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου.

Το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ επισημαίνει ότι «φαίνεται, πως ο ίδιος ο Υπουργός αλλά και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη εκτιμούν, πως οι γυναίκες της Κύπρου δεν έχουν σχέση ούτε με την δημιουργία, ούτε με τον πολιτισμό ούτε και με τις τέχνες».

Στην ανακοίνωση της ΠΟΓΟ γίνεται αναφορά επίσης και σε παλαιότερες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και του Πρόδρομου Προδρόμου.

Ο μεν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις πριν μερικά χρόνια, δήλωσε πως «και οι γυναίκες σκέφτονται». Ο δε νυν Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανάφερε για την σημερινή βουλεύτρια του κόμματος του την κορυφαία ατάκα «Δεν κάνουμε καλλιστεία αλλά εκλογές».

Αυτούσια η ανακοίνωση του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ:

Συμβουλευτική επιτροπή από προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού έχει συστήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου. Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, καθώς οι πράξεις και οι πολιτικές που παρατηρούνται από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας είναι κραυγαλέες.

Ωστόσο, οι κυβερνώντες φρόντισαν και με αυτή την ευκαιρία να μας δείξουν πόσο στηρίζουν την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων. Φαίνεται, πως ο ίδιος ο Υπουργός αλλά και η κυβέρνηση ΔΗΣΥ- Αναστασιάδη εκτιμούν, πως οι γυναίκες της Κύπρου δεν έχουν σχέση ούτε με την δημιουργία, ούτε με τον πολιτισμό ούτε και με τις τέχνες. Μάλλον, οι σπουδαίες ηθοποιοί, λογοτέχνιδες, ποιήτριες, εικαστικοί και ακαδημαϊκοί του τόπου μας, δεν πέρασαν τον πήχη που έθεσε η κυβέρνηση για να μπορέσουν να συμπεριληφθούν σε μια Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

Η εξέλιξη αυτή διόλου δεν μας εκπλήσσει. Αντιθέτως, ταυτίζεται απόλυτα με την άποψη του ίδιου του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος διαπίστωσε, μόλις πριν μερικά χρόνια, πως «και οι γυναίκες σκέφτονται». Την εκτίμηση τους μάλιστα προς το φύλο μας, ο πρόεδρος, το κόμμα και οι Υπουργοί του, φρόντισαν να μας την υπενθυμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο μέσα από τις δηλώσεις τους όσο και μέσα από τις πολιτικές που ασκούν. Πώς να ξεχάσουμε άλλωστε την κορυφαία ατάκα του κύριου Προδρόμου «Δεν κάνουμε καλλιστεία αλλά εκλογές», σε τηλεοπτικό πάνελ, όταν το κόμμα του αποφάσισε να αφήσει εκτός ψηφοδελτίου, την Αννίτα Δημητρίου, σημερινή βουλεύτρια.

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία που και σήμερα ανακοίνωσαν τον διορισμό μίας, μόνο μίας και μοναδικής γυναίκας, σε σύνολο 16 ατόμων που αποτελούν τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Πολιτισμό. Η απόφαση αυτή αποτελεί αναμενόμενη πράξη μιας κυβέρνησης οι πολιτικές της οποίας βρίθουν από σεξισμό και διακρίσεις. Μιας κυβέρνησης, σύμφωνα με την άποψη της οποίας η γυναίκα δεν έχει θέση στο δημόσιο διάλογο.

Όλα αυτά συμβαίνουν, όχι γιατί η στατιστική δεν είναι το ατού τους στην Πινδάρου και στο Προεδρικό – η αναλογία 15 προς ένα εξάλλου δεν μπορεί να κρυφτεί- ούτε γιατί οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές για να συμπεριληφθούν στην εν λόγω επιτροπή ή σε άλλες. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ, είναι μια καθαρά συντηρητική κυβέρνηση, οι αντιλήψεις της οποίας στηρίζονται πυρηνικά στην πατριαρχία και σε ότι αυτή συνεπάγεται. Και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν γιατί πρόκειται για εκφράσεις της ιδεολογίας τους αλλά και όσων πρεσβεύουν.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.