Από το όνειρο στην πραγματικότητα

Το σύστημα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται δοκιμάστηκαν και βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πιλοτικής άσκησης και σήμερα οι σύμβουλοι υποστηρίζουν 500 περίπου πιθανούς δικαιούχους της ΕΕ

Το Σχέδιο Συμβουλευτικής Υπηρεσίας (ΣΣΥ) για τη Γεωργοκτηνοτροφία είναι ένα έργο τεχνικής βοήθειας χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, με σκοπό να υποστηρίξει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να δημιουργήσει αποτελεσματικές τοπικές συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οι υπηρεσίες αυτές είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη του γεωργικού τομέα και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ. Ελλείψει δομημένων συστημάτων και υπηρεσιών, το έργο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού συμβουλευτικού συστήματος.

Κατά την αρχική φάση της υλοποίησης του έργου, οι προσπάθειες αφορούσαν την ανάπτυξη στρατηγικής για την καθιέρωση του γεωργικού και αγροτικού συμβουλευτικού συστήματος. Αυτό σχεδιάστηκε σε συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους ενδιαφερόμενους και αποτελεί έναν οδικό χάρτη που καλύπτει βασικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δομών που απαιτούνται, του συστήματος που έχει δημιουργηθεί και του φάσματος των υπηρεσιών που προσφέρονται. Η εφαρμογή της στρατηγικής προχώρησε με τη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο παρέχει εποπτεία, καθώς και με ένα Κέντρο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με το λειτουργικό σύστημα διαχείρισης, συντονισμού και αξιολόγησης. 38 εκπρόσωποι τοπικών εμπειρογνωμόνων με πλούσια εμπειρία εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν και στη συνέχεια προσελήφθησαν ως σύμβουλοι ΣΣΥ. Οι σύμβουλοι αυτοί στη συνέχεια ανέλαβαν την εκπαίδευση και επιμόρφωση αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Ο πατέρας μου ήταν γαλακτοπαραγωγός και οι παππούδες μου ήταν βοσκοί, ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία, αυτό είναι το παρελθόν μου. Αγαπώ τη δουλειά μου και ήθελα να γίνω σύμβουλος μόλις βρήκα την ευκαιρία», λέει η 33χρονη Ζεχρά. «Έχουμε επιλεγεί για να δημιουργήσουμε μια ομάδα συμβούλων. Αν μπορούμε να συνεισφέρουμε ως σύμβουλοι με οποιονδήποτε τρόπο στη βελτίωση και την αύξηση της παραγωγής, αυτό θα είναι πολύ ικανοποιητικό για μένα προσωπικά», λέει η 38χρονη σύμβουλος Σελέν Οζμπέκογλου. «Ήταν πολύ σημαντικό για μένα να μοιραστώ όλες τις γνώσεις και την εμπειρία μου με αυτούς τους παραγωγούς», λέει ο σύμβουλος Ισφεντιγιάρ Νταρμπάζ. «Θα είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να φέρουμε τους παραγωγούς μας σε υψηλότερο βαθμό κατάρτισης και αποτελεσματικότητας».

Η ομάδα ενήργησε με σύνεση και συμπεριέλαβε όχι μόνο γεωργικούς μηχανικούς, αλλά και λογιστές και διαχειριστές επιχειρήσεων για να παρέχουν συμβουλές και υπηρεσίες ως χάρτη πορείας προς τους αγρότες ώστε να περάσουν από τη συμβατική γεωργία σε πιο επαγγελματικές δομές ανάπτυξης.

«Όσον αφορά το πώς θα επωφεληθούμε από αυτή τη διαδικασία, οι σύμβουλοι του προγράμματος μάς βοήθησαν πολύ. Παρέχουν πολλές πληροφορίες. Στην αρχή ήθελα να τα παρατήσω. Υπήρχαν αρκετές διαδικασίες και έγγραφα που έπρεπε να έχω. Ευχαριστώ τον σύμβουλό μου που με έπεισε να συνεχίσω», λέει ο ελαιοπαραγωγός Ετζεβίτ Γιουρουκογκιουλάρ. «Ξεκίνησα ως μελισσοκόμος με 4 μελίσσια. Γράφτηκα και στον Σύνδεσμο Μελισσοκόμων. Με τις γνώσεις που απέκτησα από τον σύμβουλό μου, τώρα έχω 35 μελίσσια», λέει ο 33 Κεμάλ Ντιρκέν. «Χάρη σ’ αυτό το πρόγραμμα και την επιδότηση που πήρα, κατάφερα να δημιουργήσω ένα μοντέρνο θερμοκήπιο 4.000 τ.μ.», λέει ένας άλλος παραγωγός.

Χρίστος Χριστοφίδης

Υ.Γ.: Το ρεπορτάζ εντάσσεται στα πλαίσια της ανταλλαγής δημοσιογράφων των δύο κοινοτήτων, που προωθούν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και τ/κ δημοσιογραφικές οργανώσεις, Σύνδεσμος Τ/κ δημοσιογράφων και η Συντεχνία Εργατών Τύπου BASIN SEN, υπό την αιγίδα του Γραφείου για την Ελευθερία του Τύπου του ΟΑΣΕ.