Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Στην προεδρία η Ρωσία – «Xαστούκι στη διεθνή κοινότητα» λέει η Ουκρανία

Η προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον μήνα Απρίλιο αποτελεί «χαστούκι στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Προτρέπω τα σημερινά μέλη του ΣΑΗΕ (Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών) να ματαιώσουν κάθε ρωσική προσπάθεια κατάχρησης της προεδρίας του», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά την έναρξη της θητείας της Ρωσίας στην εκ περιτροπής προεδρία του σώματος.

Σε δήλωσή του στο Twitter, ο Κουλέμπα χαρακτήρισε τη Ρωσία «παράνομη στο ΣΑΗΕ».

Αργότερα αυτόν τον μήνα, η Μόσχα δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχεδιάζει να προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την “αποτελεσματική πολυμέρεια”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε επίσης ότι ο Λαβρόφ θα ηγηθεί μιας συζήτησης για τη Μέση Ανατολή στις 25 Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικρίνει τον ρόλο της Ρωσίας και τη μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Μια χώρα που παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και εισβάλλει στον γείτονά της δεν έχει θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υποστήριξε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ.

«Δυστυχώς η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν υπάρχει καμία εφικτή διεθνής νομική οδός για να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα»,ανέφερε η ίδια, λέγοντας ότι προεδρία έχει «σε μεγάλο βαθμό τελετουργική θέση».

Ο Κουλέμπα είχε αποκαλέσει νωρίτερα την προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «κακόγουστο αστείο».

Η προεδρία εναλλάσσεται κάθε μήνα μεταξύ των 15 κρατών μελών και η Μόσχα προέδρευσε για τελευταία φορά του Συμβουλίου τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ρωσία θα έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις, αλλά θα είναι υπεύθυνη για την ημερήσια διάταξη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy