Σύμβουλοι στο ΥΠΟΙΚ για αιτήσεις Ρώσων ολιγαρχών …για εξαίρεση από τις κυρώσεις

Διασύρεται ξανά η χώρα κυρίως λόγω των «χρυσών» διαβατηρίων

 

Σύμβουλο για τις αιτήσεις Ρώσων ολιγαρχών για εξαίρεση από τις κυρώσεις, οι οποίες τους επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προτίθεται να προσλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.


Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο διασυρμός της χώρας στο εξωτερικό, αφού οι αρμόδιες Αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο εξωτερικό, αντιμετωπίζουν τη Λευκωσία σαν τον βοσκό τον ψεύτη όσον αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων, κυρίως λόγω των «χρυσών» διαβατηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, στην τελευταία έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 100 χιλ. ευρώ, «για αγορά επείγουσων εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών/συμβούλων για την εφαρμογή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ».

Όπως αναφέρεται, ο σκοπός της αγοράς εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών/συμβούλων είναι να διασφαλιστούν «τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» και να υποβοηθηθεί η Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων, η οποία έχει συσταθεί όσον αφορά την ορθή λήψη αποφάσεων σε θέματα εφαρμογής των κυρώσεων.

Φοβού τους κολοσσούς των δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η αγορά εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών/συμβούλων «αφορά ειδικές περιπτώσεις όπου υποβάλλονται αιτήματα στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων και τη Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων, για εξαίρεση από την εφαρμογή των κυρώσεων από ομίλους εταιρειών με κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων και για τους οποίους ενδεχόμενη λήψη μη νομικά ορθής απόφασης, θα φέρει την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμέτωπη με αγωγές πολλών εκατομμυρίων από κολοσσούς που έχουν στη διάθεσή τους διεθνείς οίκους με εξειδικευμένες γνώσεις. Ταυτόχρονα», προστίθεται στο σχετικά σημείωμα, «η λήψη νομικών συμβουλών σε τέτοιες περιπτώσεις, πέραν της μείωσης του κινδύνου για αστοχία στις διοικητικές αποφάσεις, θα μειώσει περαιτέρω τους κινδύνους αποζημιώσεων, αφού τέτοιες γνωματεύσεις θα αποτελούν από μόνες τους τεκμήριο για τις δέουσες ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς διασφάλιση της ορθότητας των ενεργειών, μέσω της χρήσης συμβούλων από εξειδικευμένους οίκους».


Σημειώνεται ότι το σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών φέρει ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2023. Δηλαδή ετοιμάστηκε μετά τις αναφορές της βοηθού Γενικής Εισαγγελέως των ΗΠΑ, Λίζας Μονακό, καθώς και των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, που παρομοίασαν την Κύπρο με πλυντήριο Ρώσων ολιγαρχών, οι οποίοι βρίσκονται στις λίστες των κυρώσεων, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στα «χρυσά» διαβατήρια.

Επισημαίνεται επίσης ότι μετά τις πιο πάνω αναφορές ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κυρώσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν. Παρά ταύτα, αρνήθηκε να δώσει ονόματα επικαλούμενος τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, αν και παραδέχθηκε ότι «έχουν γίνει και λάθη, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα που στοίχισαν στην εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό», φαίνεται ότι δεν έπεισε τις αρμόδιες Αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τα μεγάλα ΜΜΕ στο εξωτερικό, όσον αφορά τις προθέσεις της χώρας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.