Δεν συνάδει με το «νομικό» πλαίσιο η συμφωνία για τα ξενοδοχεία στο Βαρώσι

Πρόκειται για ιδιωτική συμφωνία που δεν κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας ο T/κ αγοραστής

Ο Τ/κύπριος φερόμενος ως αγοραστής των τριών ε/κυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείων στο Βαρώσι υπέβαλε την Τετάρτη αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας των κατεχομένων για να περιέλθουν στα χέρια του τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με χθεσινό, νέο δημοσίευμα της τ/κυπριακής εφημερίδας «Γενί Μπακίς».

Η εφημερίδα, που αποκάλυψε το θέμα την περασμένη Παρασκευή, χθες, υπό τον τίτλο «Έγινε αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας», δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο που υποβλήθηκε από τον Τ/κ επιχειρηματία –όπως γράφει– με βάση το «νόμο» 13/2008. Στο έγγραφο αναγράφονται οι διευθύνσεις των ακινήτων, αλλά έχουν σβηστεί τα ονόματα των ιδιοκτητών τους.

Η «Γενί Μπακίς» υπενθυμίζει ότι πρόκειται για τα ξενοδοχεία Cleo, Golden Seaside, Aegean και δύο ορόφους πολυκατοικίας στους οποίους θα διαμένουν οι συντηρητές των κτιρίων. Υπενθυμίζει επίσης ότι ο Τ/κ επιχειρηματίας έχει πει πως εάν δεν υπάρξει κάποιο εμπόδιο, σε δύο μήνες θα αρχίσει να δέχεται προκρατήσεις για αυτά τα ξενοδοχεία για το 2025.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε χθεσινές δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ, Μάριο Καρογιάν, στα γραφεία του κόμματος, είπε ότι το πωλητήριο έγγραφο που αφορά ξενοδοχεία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είναι μια ιδιωτική συμφωνία που δεν έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, επομένως το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να εμπλακεί.

Όπως εξήγησε, «δεν έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκρίνει αυτό το έγγραφο». «Από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί στο Κτηματολόγιο, δεν μπορούμε εμείς ως Υπουργείο Εσωτερικών να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάτι για να διερευνήσουμε», τόνισε. «Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά το πωλητήριο έγγραφο, είναι μια ιδιωτική συμφωνία στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών δεν νομιμοποιείται να εμπλακεί», συνέχισε.

Καταληκτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου, που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, για περαιτέρω μέτρα «εάν και εφόσον υπάρξουν εξελίξεις».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογιουζχάν Χασίπογλου, σε γραπτή του δήλωση έκανε λόγο για πρόκληση πανικού στις ελεύθερες περιοχές εξαιτίας της δημοσίευσης της είδησης για την αγορά των ξενοδοχείων.

 

Δεν συνάδει με το «νομικό» πλαίσιο η συμφωνία

Ο «νόμος» 13/2008 προνοεί ότι εάν ο νυν χρήστης μίσθωσε το ακίνητο για περίοδο περισσότερη των 3 ετών, τότε μπορεί να συμφωνήσει με τον εγγεγραμμένο το 1974 ιδιοκτήτη ή τον νόμιμο κληρονόμο του και να αγοράσει το ακίνητο και η κυριότητα του ακινήτου περνά στον υφιστάμενο μακροχρόνιο μισθωτή.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Βαρωσιού, σύμφωνα με νομικούς στα κατεχόμενα, αυτό δεν ισχύει και η συμφωνία που είδε το φως της δημοσιότητας δεν συνάδει με αυτό το «νομικό πλαίσιο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy