Συναγερμικά τερτίπια στην τοπική μεταρρύθμιση! – Τσακώνονται για την προεδρία του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου

Ακόμα και μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεχίζονται τα τερτίπια στις τάξεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, όπου δήμαρχοι που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ τσακώνονται τώρα για την προεδρία του μεταβατικού Συντονιστικού Συμβουλίου!

Μετά από μακρύ και οργιώδες παρασκήνιο στο κυβερνών κόμμα για τις συνενώσεις, οι κόντρες μεταφέρθηκαν τώρα στη διεκδίκηση θέσεων, ακόμα και στο μεταβατικό στάδιο των δύο χρόνων, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι Δήμοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας έχουν σηκώσει ενδοσυναγερμικό αντάρτικο και αντιδρούν στην ανάληψη της προεδρίας του μεταβατικού Συντονιστικού Συμβουλίου από το Δήμο Παραλιμνίου.

Τα συμβούλια αυτά προνοούνται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες και να ετοιμάσουν το έδαφος της μετάβασης στον νέο χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρά το γεγονός όμως ότι αποτελούν μόνο προσωρινά σώματα, οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας, οι οποίοι προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, ερίζουν με το Υπουργείο Εσωτερικών ανάβοντας κόκκινο στην ανάληψη της έδρας και της προεδρίας του Συντονιστικού Συμβουλίου από το δήμο και τον δήμαρχο Παραλιμνίου αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την κατανόηση που επιτεύχθηκε στη συμφωνία για τη νέα νομοθεσία, η έδρα και η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου πάει στον οικείο μητροπολιτικό δήμο. Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου αυτό δεν καθίσταται εφικτό, λόγω του ότι ο μητροπολιτικός δήμος είναι κατεχόμενος. Η εναλλακτική λογική επιλογή είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Παραλιμνίου. Παρόλα αυτά, το σενάριο αυτό επανέφερε στην επιφάνεια τη γνωστή κόντρα Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου.

Όπως πληροφορούμαστε, στις συσκέψεις που έγιναν πρόσφατα με το Υπουργείο Εσωτερικών οι δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας κατέστησαν σαφές ότι δεν αποδέχονται να πάει η έδρα και η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου στον Δήμο Παραλιμνίου. Η στάση αυτή έφερε σε δύσκολη θέση το υπουργείο, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Νουρής στην ομιλία του στην περιφερειακή συνάντηση για τη μεταρρύθμιση που έγινε στη Λεμεσό στις 29 Ιουλίου. Ο κ. Νουρής παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει με νόμο το ζήτημα δίδοντας την έδρα και την προεδρία στο Δήμο Παραλιμνίου.

 

Στο κενό η πρόταση για Δερύνεια
Σε πρόσφατη σύσκεψη έπεσε στο τραπέζι η εισήγηση να αναλάβει ο Δήμος Δερύνειας την έδρα και την προεδρία του μεταβατικού Συντονιστικού Συμβουλίου, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος και ο κοντινότερος στην Αμ/στο. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε αποδεκτή από το Υπ. Εσωτερικών για προφανείς λόγους…

 

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.