Συναντά τους επιδημιολόγους την Τρίτη ο Πρόεδρος

Αξιολόγηση της εικόνας και των επικείμενων χαλαρώσεων

 

Κρίσιμη εβδομάδα η επόμενη, αφού την Τρίτη συναντώνται στο Προεδρικό Μέγαρο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επιδημιολόγοι, με σκοπό να αξιολογήσουν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας μετά και από την αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς και την αύξηση του αριθμού νοσηλευόμενων που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, για την ώρα το άνοιγμα της εστίασης, που έχει αποφασιστεί για τις 16 Μαρτίου, δεν κινδυνεύει, όπως επίσης δεν κινδυνεύει και η επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων στις τάξεις τους.

Ωστόσο, οι ήδη ειλημμένες αποφάσεις θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τους δύο πλέον γνωστούς παράγοντες, που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια, η οποία αποτυπώνεται στις νοσηλείες ασθενών. Οι ειδικοί πρόκειται να ενημερώσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επιδημιολογική εικόνα.

Εξάλλου, όπως αναφέρει στο ΚΥΠΕ έγκυρη πηγή, αν και επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία λόγω της αύξησης των θετικών κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων τις τελευταίες μέρες, εντούτοις το άνοιγμα της εστίασης συνεχίζει να προσανατολίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου, στη βάση αυστηρών πρωτοκόλλων. Ωστόσο, ο φόβος για πισωγύρισμα με το που θα βγει το λουκέτο από εστιατόρια και καφετέριες παραμένει, συμπληρώνει η ίδια πηγή. «Θα είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές. Η πίεση θα είναι τρομερή», σημειώνει.

Το ζήτημα της άρσης της απόφασης για άνοιγμα της εστίασης θα τεθεί στο τραπέζι εάν και εφόσον η αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων και νοσηλευόμενων είναι ραγδαία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι επιμένουν σε μικρά βήματα μέχρι το τέλος του μήνα, που θα αυξηθεί περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη.

 

 

 

Αύξηση ποσοστού θετικότητας, υψηλό φορτίο στη Λεμεσό. Διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια

 

Στη βάση των στοιχείων που περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη Εθνική Αναφορά για τον Κορονοϊό, ενημερώθηκαν, χθες, από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής (Υπουργοί Οικονομικών, Παιδείας, Εργασίας, Εμπορίου). Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε για την επιβαρυμένη εικόνα των τελευταίων ημερών και έγινε μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υπουργών για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων και περαιτέρω ενεργειών, αναλογιζόμενοι τις επικείμενες χαλαρώσεις. Επαναβεβαιώθηκε ότι βασικός δείκτης για τις επόμενες ενέργειες είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια και οι αντοχές του Συστήματος Υγείας. Σημειώνεται ότι ενήμερος τηρείται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά για τη νόσο μέχρι και τις 2 Μαρτίου, αύξηση παρουσιάζει το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας στον κορονοϊό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται ιδιαίτερα στην επαρχία Λεμεσού, όπου το φορτίο νοσηρότητας είναι πολύ υψηλό, με την αθροιστική επίπτωση 14 ημερών να ξεπερνά και το όριο των 500/100.000 και να φτάνει το 641,2/100.000.

Κατά τις 14 υπό αναφορά ημέρες (17 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου) το 68% των κρουσμάτων ήταν στην επαρχία Λεμεσού. Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών έχει σημειώσει σημαντική αύξηση στα άτομα κάτω των 19 ετών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις συρροές στα σχολεία, αλλά και στις παραγωγικές ηλικίες 20-60 ετών. Στους άνω των 60, η αθροιστική επίπτωση σημειώνει ηπιότερη αύξηση.

Στα νοσοκομεία, η κατάσταση παραμένει προς το παρόν διαχειρίσιμη. Οι ημερήσιοι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλευόμενων κινούνται στα 8 και 79 αντίστοιχα. Μεγάλος όγκος νέων εισαγωγών παραμένει από τη Λεμεσό, με το 72% των νοσηλευόμενων να αφορούν την επαρχία Λεμεσού (67 περιστατικά).

Από το πρόγραμμα των rapid tests του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι το ποσοστό θετικότητας κατέγραψε αύξηση την εβδομάδα που μας πέρασε και βρίσκεται πλέον στο 0,4% από 0,2% την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Λεμεσό το ποσοστό αυξήθηκε από 0,5% σε 0,8%. Εξάλλου, ο αριθμός αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,59.

Παγκύπρια, η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών είναι κατά πολύ αυξημένη στο 263,5/100.000 κατοίκους συγκριτικά με 168,7/100.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Εθνική Αναφορά, μέχρι τις 2 Μαρτίου διαγνώστηκαν 34.776 περιπτώσεις COVID-19, με 232 θανάτους λόγω COVID-19 (θνητότητα COVID-19: 0,7%).

Την 4η Μαρτίου, 93 άτομα με COVID-19 νοσηλεύονταν. Η διάμεσή τους ηλικία ήταν τα 63 έτη. Σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, 13 άτομα βρίσκονταν σε ΜΕΘ με 10 διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία των ασθενών COVID-19 σε ΜΕΘ ήταν τα 63 έτη.

Η διάμεση ηλικία όλων των περιπτώσεων COVID-19 των 14 ημερών είναι τα 36 έτη. Μέχρι την 4η Μαρτίου 2021, το 90,1% των περιστατικών COVID-19 έχουν αποδεσμευτεί/αναρρώσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy