Συναντίληψη διαπίστωσαν ΑΚΕΛ-ΠΙΣ για θέματα του ΓεΣΥ

Συναντίληψη διαπίστωσαν ΑΚΕΛ και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για την ανάγκη στήριξης του ΓεΣΥ και αντιμετώπισης των προβλημάτων, ελλείψεων και καταχρήσεων για να ανοίξει μια νέα προοπτική για το σύστημα χωρίς να αλλοιώνεται η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας τους, όπως ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

Η αντιπροσωπεία του ΠΙΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του, Πέτρο Αγαθαγγέλου, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΑΚΕΛ και είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία του κόμματος, με επικεφαλής τον ΓΓ, ο οποίος υπέδειξε ότι αυτή η συνάντηση έγινε ανήμερα της 4ης επετείου λειτουργίας του συστήματος. Το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια κοινωνική κατάκτηση και παρά τα προβλήματά του έδειξε την σημασία που έχει για την κοινωνία και την χώρα, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου. Είναι αναγκαίο να γίνουν με ταχύτητα συγκεκριμένα πράγματα με πρώτιστα ευθύνη της Κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι ελλείψεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να στηριχθούν έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια, καθώς χωρίς αυτά δεν μπορούμε να έχουμε ΓεΣΥ με την φιλοσοφία και τον χαρακτήρα που έχουμε εγκρίνει. Ως πρώτο βήμα, ανέφερε, θα πρέπει η Κυβέρνηση να επιμηκύνει την περίοδο στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων γιατί τα προηγούμενα 2-3 χρόνια ήταν οι βασικοί πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας. Χρειάζεται, είπε, να δώσουμε αυτή την περίοδο στα δημόσια νοσηλευτήρια που πρέπει να αξιοποιηθεί από μέρους του ΟΚΥπΥ με έναν ορθολογικό και συγκεκριμένο τρόπο για την αυτονόμησή τους.

Δεύτερο και σημαντικό, ανέφερε, είναι το capacity planning, να υπολογιστούν οι συνολικές ανάγκες του τομέα υγείας στην Κύπρο. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχουν στην γραμμή 28 αιτήσεις για την δημιουργία νοσηλευτηρίων χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και πολύ περισσότερο χωρίς να υπάρχουν τα πρωτόκολλα, τα κριτήρια και οι προδιαγραφές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και τις υπηρεσίες παροχής υγείας στον τόπο μας» συνέχισε.

Το τρίτο, ανέφερε, είναι καθορισμός αυτών των πρωτοκόλλων και των κριτηρίων ώστε να γνωρίζουμε πού κινούμαστε και ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και όσοι παρέχουν υπηρεσίες υγείας. «Δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο ν’ ανοίγουμε ακτινολογικά, να έχουμε σε κάθε γωνιά της Κύπρου, και να μην έχουμε κριτήρια και πρωτόκολλά που να καθορίζουν κιόλας την ποιότητα και την ασφάλεια στον τομέα της υγείας» ανέφερε.

Χρειάζεται επίσης, συνέχισε, να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου για να αντιμετωπιστούν και οι καταχρήσεις και για να λειτουργεί το σύστημα σωστά. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής των καινοτόμων φαρμάκων γιατί ο Κύπριος πολίτης, οι ασθενείς δικαιούνται την καλύτερη ποιότητα στην θεραπεία, όπως ανέφερε.

Το ΑΚΕΛ, είπε, θα επανέρθει στα ζητήματα υγείας με συγκεκριμένο τρόπο ενώ θα έχει συνάντηση και με την Υπουργό Υγείας γιατί πιστεύει ότι «εμείς που βάλαμε ράχη για το ΓεΣΥ, μπορούμε να δώσουμε εκείνες τις προτάσεις και λύσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η Κυβέρνηση για να δώσουμε προοπτική σε αυτή την μεγάλη κοινωνική κατάκτηση που λέγεται ΓεΣΥ».

Ευχαρίστησε για την συνάντηση την αντιπροσωπεία του ΠΙΣ λέγοντας ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα στο οικοδόμημα της υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου επιβεβαιώνοντας την συναντίληψη με το ΑΚΕΛ σε αυτά τα θέματα εξέφρασε την υπερηφάνεια του ιατρικού κόσμου να γιορτάζει κάθε χρόνο τέτοια μέρα την δημιουργία του ΓεΣΥ, και την ικανοποίηση ότι για κάθε πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και μια λύση. Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αυτά που καταγράφουν ως προβλήματα είναι για να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον υγείας για τον φορολογούμενο πολίτη, γιατί του αξίζει.

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι είμαστε μια χώρα που μπορεί να καθορισθεί ως πρότυπο για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Στηρίζοντας τα όσα ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι πρόκειται για τους πυλώνες δράσεως για να βελτιώσουμε τα δεδομένα.

Να λέμε και τα θετικά, συνέχισε λέγοντας ότι το σύστημα, στην νηπιακή του μορφή, αντιμετώπισε μια πανδημία, έχει σώσει ζωές, ταυτόχρονα όμως έχει χτυπήσει το καμπανάκι πως πρέπει να είμαστε «πολύ πολύ προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα μέσα από την διασφάλιση πως δημογραφικά ο Κύπριος γιατρός θα παραμείνει διαθέσιμος και μάχιμος για τον Κύπριο πολίτη, τον Κύπριο ασθενή».

Το σύστημα, συνέχισε, θα πρέπει να προσφέρει και πρόληψη για να μπορέσουμε να μειώσουμε την οποιαδήποτε επιδημιολογική στατιστική χρόνιων πασχόντων, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες παθήσεις αξιοπρεπώς, μέσα σε μια ποιότητα παροχής υπηρεσιών.

Η υγεία δεν χωράει ούτε κομματικούς μηχανισμούς, ούτε άλλες μεθοδεύσεις, είναι η υγεία του λαού και επενδύουμε στην ζωή και όχι στον θάνατο, κατέληξε.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των ασθενών σε κάθε γιατρό, ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι στα μέτρα ποιότητας υπάρχουν εισηγήσεις που θα συζητηθούν με τον ΟΑΥ, με τον οποίο έχουν μια άριστη συνεργασία, όπως είπε. Κύριος στόχος και σκοπός είναι η μέγιστη και βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας μέσα από την κλινική ικανότητα του γιατρού, είπε. Ο γιατρός θέλει να κάνει απρόσκοπτα το κλινικό του έργο, είπε, στο επίπεδο της γνώσης της επιστημοσύνης που αξίζει να απολαμβάνει ο ασθενής.

Στην ερώτηση πώς νιώθουν οι γιατροί 4 χρόνια μετά και δη οι προσωπικοί γιατροί, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι ο απολογισμός όσον αφορά τις επιδόσεις και τις αποδόσεις των γιατρών εντός του συστήματος είναι ένας απολογισμός, ο οποίος συζητιέται. «Υπάρχουν και ορισμένα σημεία αναφοράς που θα πρέπει να βελτιωθούν, υπάρχουν περιθώρια να φέρουμε αλλαγές μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας αλλά και της διασφάλισης της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας» κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy