Ικανοποίηση από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις που είχε με πρέσβεις των μονίμων μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Χθες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο και σήμερα με τους αναπληρωτές μονίμους αντιπροσώπους των ΗΠΑ και της Κίνας, Τζόναθαν Κόεν, και Wu Haitao. Επίσης είχε συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως «κατά τη διάρκεια όλων των συναντήσεων θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη όπως αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις, εφόσον βέβαια προηγηθεί καλή προετοιμασία από την πλευρά της κυρίας Λουτ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όταν κι εφόσον θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, παρά αποτυχίας».

Εξήγησε στους συνομιλητές του ότι το ΑΚΕΛ διαχρονικά είναι ένα πολιτικό κόμμα το οποίο αγωνίστηκε για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι σε καμιά περίπτωση έτοιμο να αποδεχτεί την οποιαδήποτε λύση.

Επιμένουμε σε λύση η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα μετά από την επίτευξη της λύσης και ότι πρέπει σταδιακά να υπάρξει και πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Ταυτόχρονα ζήτησε την στήριξή τους, τόσο σε ό,τι αφορά την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως και για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Γενάρη, όταν θα διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στο Σ.Α..

«Δηλώνουμε ικανοποιημένοι από τις μέχρι στιγμής συναντήσεις τις οποίες είχαμε με τους συνομιλητές μας. Να πω ότι και από την δική τους πλευρά έχει επιδειχθεί αρκετό ενδιαφέρον να υπάρξει μία συνέχιση αυτής της επικοινωνίας και ανταλλαγή απόψεων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετέχουν επίσης οι, Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ και Μαρίνα Σάββα, Διευθύντρια του Γραφείου του ΓΓ του ΑΚΕΛ.