Συνάντηση Α.Φακοντή με Υπ. Εργασίας – Ανάγκη για επέκταση των ειδικών σχεδίων στήριξης

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Σε χθεσινή συνάντηση του Αντρέα Φακοντή με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη επέκτασης των ειδικών σχεδίων στήριξης και μετά το Μάρτιο του 2021, καθώς οι επιπτώσεις από την πανδημία συνεχίσουν να πλήττουν εργαζόμενους, άνεργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση των ειδικών σχεδίων στήριξης ανέργων, εργοδοτουμένων, αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, γι΄ αυτό και σύντομα θα κατατεθεί τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Σε σχέση με το ζήτημα που παρουσιάζεται με τη μη καταβολή του ειδικού ανεργιακού επιδόματος για τον μήνα Ιανουάριο του 2021, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων που εξάντλησαν το ανεργιακό τους επίδομα εντός του 2020 (όπως τα άτομα που μετά την εξάντληση του ανεργιακού τους έλαβαν επίδομα ασθενείας ή εργάστηκαν για μικρή χρονική περίοδο), αυτό οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα επιλυθεί σύντομα.

Όσον αφορά στο σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται με τον αποκλεισμό αυτοτελώς εργαζομένων από το ειδικό σχέδιο στήριξης αυτοτελώς εργαζομένων λόγω του ότι η εγγραφή τους στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοτελώς εργαζόμενοι έγινε μετά τις 15/3/2020, μετά από συζήτηση με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε θετική κατάληξη. Ως εκ τούτου, το ΑΚΕΛ θα αποστείλει, δια μέσου του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου, κ. Γ. Λουκαΐδη, σχετική επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη επίλυσης τους εν λόγω προβλήματος.

Τέλος, σχετική επιστολή θα σταλεί από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ προς τον Υπουργό Οικονομικών για την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης της κυβέρνησης για μη συμπερίληψη των συνταξιούχων αυτοτελώς εργαζομένων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και συνεχίζουν να εισφέρουν στο ΤΚΑ και των συνταξιούχων ιδιοκτητών επιχειρήσεων στο σχέδιο εφάπαξ κρατικής στήριξης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.