Συνάντηση ACCEPT ΛΟΑΤΙ – ΑΚΕΛ: Να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά η ρητορική μίσους

Συζήτηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη των ΛΟΑΤΙ και ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα μπορούσαν αυτά να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά, είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με αντιπροσωπεία της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων είναι ανθρώπινα δικαιώματα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα παραβιάζει και πρωτίστως οι θεσμοί που λειτουργούν στην κυπριακή κοινωνία.

«Συζητήσαμε μαζί τους τα πιο σημαντικά από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα στην νομοθεσία, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι κατοχυρώνονται πλήρως τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και συζητήσαμε επίσης το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν κάποια άλλα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Πρώτα και κύρια, συνέχισε, το θέμα που αφορά την επιμόρφωση της κοινωνίας σε αυτά τα ζητήματα που έχει να κάνει πρωτίστως με το Υπουργείο Παιδείας. Έγιναν κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, σημείωσε, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια έτσι ώστε τα πράγματα να τεθούν πάνω στην σωστή βάση.

Συζητήσαμε, είπε, ανταλλάξαμε σκέψεις και η άποψη είναι πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάποιους ειδικούς επιστήμονες να μας ετοιμάσουν μια πρόταση με την οποία θα απευθυνθούμε στο Υπουργείο Παιδείας για να επιλυθούν τα διάφορα ζητήματα.

«Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα που υπάρχουν γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η παιδεία θα λειτουργήσει σε βάθος χρόνου. Πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα – πρέπει να αντιμετωπίζεται αποφασιστικά η ρητορική μίσους κι εμείς ως ΑΚΕΛ αντιδρούμε έντονα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Απαιτούμε από τους θεσμούς να αντιδρούν κι εκείνοι αποτελεσματικά σε αυτά τα φαινόμενα και επίσης ένα τεράστιο κομμάτι αφορά το πώς λειτουργά η ίδια η Αστυνομία Κύπρου», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι έχει γίνει κάποια συμφωνία με την Αστυνομία εδώ και μερικά χρόνια αλλά φαίνεται ότι δεν έγινε κατορθωτό να εφαρμοστεί απόλυτα στην πράξη. «Αναμένουμε να μας βοηθήσουν ετοιμάζοντας ένα συγκεκριμένο σημείωμα με το οποίο θα απευθυνθούμε στην ηγεσία της Αστυνομίας για να δούμε πώς αναπτύσσεται ακόμη καλύτερη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΙ ατόμων.Η πρόθεση μας είναι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της ACCEPT ΛΟΑΤΙ Κύπρου Μόνικα Παναγή αφού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού για την συνάντηση, είπε ότι έχει αποδειχθεί και από Οργανισμούς στην Ευρώπη ότι τα ΛΟΑΤ δικαιώματα είναι ελλιπή στην Κύπρο.

«Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την διαμόρφωση νομοθεσιών που ήδη υπάρχουν και δεν ενεργοποιούνται σωστά όπως την ρητορική μίσους αλλά και θέματα παιδείας και θέματα που αφορούν την Αστυνομία πώς να αντιμετωπίζει περιπτώσεις επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Ελπίζουμε ότι με την παρουσίαση νόμων και νομοσχεδίων μπορεί να βοηθηθεί καλύτερα η ΛΟΑΤΙ κοινότητα και ειδικά τώρα που αναμένουμε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου ελπίζουμε να μπορούμε κι εμείς να προωθήσουμε τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.