Συνάντηση Αναστασιάδη – Μητσοτάκη με… ελπίδα την αλλαγή των θέσεων Τατάρ στο Κυπριακό

Την ελπίδα ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, να μην προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού με τις θέσεις που έχει διατυπώσει μέχρι σήμερα εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης, που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, το πρωί πριν την έναρξη της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Παράλληλα, υπογράμμισαν την άριστη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους τι πραγματικά συμβαίνει την Ανατολική Μεσόγειο και να πετύχουν Συμπεράσματα τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και στις αρχές και αξίες της ΕΕ χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά τη λύση».

«Ελπίζω οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη διότι σε μια τέτοια περίπτωση, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μια εκτροπή», υπογράμμισε. Ανέφερε ακόμη πως «ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση, την οποία έχουμε συναποφασίσει για την επόμενη βδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του ΓΓ, δεν θέλω να προβαίνω σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα».

Σημείωσε πως η 8η Τριμερή Σύνοδος Κορυφής, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου αυτή είναι σημαντική και αρκούντως επίκαιρη ενόψει των όσων τεκταίνονται στη γειτονιά μας.

«Θέλω για πολλοστή φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε τόσο στα διεθνή φόρα, αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται αλλά ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και όχι μόνο. Σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, εξάλλου, να έχουμε μια συνολική εκτίμηση της όλης κατάστασης», ανέφερε.

Σημείωσε πως πρόσφατα έγινε μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την επιλογή νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη για να προσθέσει πως έχει επικοινωνήσει μαζί του, και του εξέφρασε την ετοιμότητα του και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο ΓΓ των ΗΕ θέλει να συγκαλέσει προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του κυπριακού ελληνισμού «για την άψογη στάση και στήριξη που τυγχάνουμε, οσάκις την έχουμε ανάγκη».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής είπε ότι την Κύπρο, την Ελλάδα και την Αίγυπτο τις ενώνουν πολλά, προσθέτοντας ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε επ’ ωφελεία των λαών μας, αλλά και της ευρύτερης ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πράγματι έχεις απόλυτο δίκαιο να επισημαίνεις ότι αυτή η Τριμερής είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του φορτισμένου κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ευχαρίστησε από καρδιάς «για τη στήριξη που παρείχες στην Ελλάδα, στην κοινή προσπάθεια που κάναμε στα τελευταία δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια να εξηγήσουμε στους εταίρους μας τι πραγματικά συμβαίνει την Ανατολική Μεσόγειο. Και πιστεύω ότι έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μια διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ. Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία», υπογράμμιζε.

Πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε και οι δύο, εσείς πολύ εμπειρότερος στα θέματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, ότι χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια, προκειμένου να  αλλάξουμε πολιτικές και απόψεις οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες».

Επίσης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση «για το επίπεδο της συνεργασίας μας, τόσο της δικιάς μας όσο και των Υπουργών μας και των υπηρεσιακών παραγόντων, διότι χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά, το ξέρεις εσύ καλά, να μπορούμε να πετυχαίνουμε και στα Συμβούλια τα Συμπεράσματα τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδας και της Κύπρου, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι στα Συμβούλια αυτά απαιτείται, όπως όλοι γνωρίζουμε, ομοφωνία».

Θέλω, επίσης, να ακούσω, ανέφερε, «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα το συζητήσουμε στη συνέχεια τις σκέψεις σου για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο εδώ στην Κύπρο μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Προσυπογράφω απόλυτα αυτό το οποίο είπες και χαιρετίζω την ετοιμότητα, η οποία πάντα υπήρχε και ήταν πάντα δεδομένη, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εσένα προσωπικά, εν προκειμένω να προσέλθεις στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα του Κυπριακού», ανέφερε.

Ευχήθηκε «οι δηλώσεις, οι οποίες είχαν γίνει προεκλογικά ως προς τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς να εντάσσονται στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, αυτών των πραγμάτων που ενδεχομένως λέγονται μερικές φορές αλλά δεν εννοούνται, και ότι θα προσέλθουν όλοι στο τραπέζι των συζητήσεων λαμβάνοντας υπόψη το τι έχει συμβεί σήμερα με απόλυτο σεβασμό στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου, ώστε να βρεθεί αυτή η πολυπόθητη λύση για να επανενωθεί επιτέλους το νησί μετά από 46 χρόνια».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε τέλος πως προσβλέπει «σε μία πολύ ουσιαστική τριμερή συζήτηση και με τον φίλο Πρόεδρο της Αιγύπτου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy