Συνάντηση Χατζηπαντέλα με Ισραηλινό Υπ.Υγείας – Τι συζητήθηκε

Την επέκταση της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της δημόσιας υγείας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, καθώς και τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου νέο κύματος της πανδημίας COVID-19 συζήτησαν σε συνάντησή τους το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Nitzan Horowitz.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηπαντέλα, σε ό,τι αφορά ιατρικά θέματα και περίθαλψη ασθενών, υπάρχει μία μακρά συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, της οποίας την επέκταση συζήτησαν σήμερα οι δύο πλευρές. Άλλωστε, ο Ισραηλινός Υπουργός έχει υποβάλει γραπτώς εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό οι δύο πλευρές να οδηγηθούν εντός του καλοκαιριού στην υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους.

«Συζητήσαμε συγκεκριμένα τρόπους για να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ και έχουμε συμφωνήσει ώστε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να δημιουργηθεί μία συμφωνία, ώστε ασθενείς από την Κύπρο ή το Ισραήλ να μεταφέρονται αντίστοιχα στα νοσοκομεία είτε της μίας, είτε της άλλης χώρας», εξήγησε ο κ. Χατζηπαντέλα.

Άλλωστε, οι δύο υπουργοί υγείας συμφώνησαν σήμερα, όπως αναφέρθηκε, να γίνεται εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού από την Κύπρο στο Ισραήλ και από το Ισραήλ στην Κύπρο, αντίστοιχα, «ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες», όπως εξήγησε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχει γίνει εισήγηση από τον Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, όπως βρεθούν αποθηκευτικοί χώροι, ώστε να έχουμε υλικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε στην Κύπρο, είτε στο Ισραήλ».

Στη συνάντηση τέθηκε προς συζήτηση και η συμφωνία όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ασθενείς των δύο χωρών, όπως είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, τονίζοντας ότι «καλούμαστε να βρούμε τρόπους να δουλέψει». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές «είναι πολύ θετικές για να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία» σημειώνοντας ότι η ευχή είναι να γίνουν ο επόμενο διάστημα οι πρώτες μεταμοσχεύσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση των δύο πλευρών συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν στην πανδημία COVID-19 και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύμα. «Αποφασίσαμε ότι οι δύο χώρες θα συνεργάζονται πολύ στενά και θα ζητούμε συχνή πληροφόρηση από το Ισραήλ», είπε ο κ. Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι «οι ομάδες των δύο υπουργείων θα είναι σε συνεχή επικοινωνία, ώστε σε περίπτωση που έχουμε νέο κύμα, να ανταπεξέλθουμε όπως και τις προηγούμενες φορές».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, απάντησε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση καθημερινά, τόσο τα κρούσματα, όσο και τις νοσηλείες και αν πρέπει να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε». Εξήγησε ότι οι όποιες κινήσεις γίνονται σε συντονισμό και με ανταλλαγή πληροφόρησης και με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και με το Ισραήλ. Επεσήμανε ότι κρίσιμος δείκτης για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία, είναι ο αριθμός των νοσηλειών.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας, Nitzan Horowitz, επιβεβαίωσε τις «εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ σε όλους τους τομείς» και εξήγησε ότι σκοπός της επίσκεψής του, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Υγείας της Κύπρου, είναι «η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών συνεργασίας στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών και των συστημάτων υγείας». Τόνισε ότι οι καλές σχέσεις συνεργασίας των δύο πλευρών δεν εδράζονται μόνο στη γειτονία, αλλά στις «κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και στρατηγική».

Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε ιατρικό επίπεδο, όπως σε φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πυρκαγιές, ή και σε περιπτώσεις όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. «Θα προχωρήσουμε σε από κοινού εκπαίδευση, ώστε να διδάξουμε ο ένας τον άλλο και ενδεχομένως να έχουμε εξοπλισμό που μπορούμε να μοιραστούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις», εξήγησε ο κ. Horowitz.

Αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη συμφωνία για τις μεταμοσχεύσεις Κυπρίων ασθενών στο Ισραήλ και Ισραηλινών στην Κύπρο, όπως επίσης και στην πρόθεση για επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων των δύο χωρών. Σημείωσε, άλλωστε, ότι «ήδη υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, πολλοί ασθενείς από την Κύπρο νοσηλεύονται για θεραπείες στο Ισραήλ, Ιρσραηλινοί γιατροί έρχονται εδώ και θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία αυτή, προς όφελος και των δύο χωρών».

Ο Ισραηλινός Υπουργός Υγείας τόνισε, ακόμα, ότι προσβλέπει σε υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τον κ. Χατζηπαντέλα σύντομα. «Έχουμε ήδη παρουσιάσει γραπτώς ένα προσχέδιο και μπορούμε να το υπογράψουμε εντός του καλοκαιριού», είπε, αναφέροντας ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στον Υπουργό Υγείας της Κύπρου να συμμετάσχει στο περιφερειακό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Ισραήλ, με την προσδοκία ότι θα έχουν διμερείς συναντήσεις και σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη συνεργασία.

Αναφέρθηκε, άλλωστε, και στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, σε συνέχεια ερώτησης δημοσιογράφου. Όπως είπε, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, θα βρεθεί και το Νοσοκομείο Αναφοράς στην Αμμόχωστο, εκφράζοντας την επιθυμία να δει πως εφαρμόζεται στην Κύπρο η διαχείριση των ασθενών με κορωνοϊό, ώστε να διαφανούν και τα περιθώρια συνεργασίας στον τομέα αυτό.

«Δυστυχώς, στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, γι’ αυτό και στη συνάντηση ανταλλάξαμε πληροφορίες και γι’ αυτό το θέμα, ώστε να συνεργαστούμε στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Horowitz και κατέληξε λέγοντας ότι απεύχεται να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση, όπως σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τονίζοντας όμως την ανάγκη να είμαστε σε ετοιμότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.