Συνάντηση Γ.Γ ΑΚΕΛ με Υπ.Δικαιοσύνης – Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της διαφθοράς

Τη βούληση τόσο της ίδιας όσο και της Κυβέρνησης να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να καρποφορήσει η προσπάθεια για μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και για θέσπιση του πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς, μετέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου.

Η κ. Δράκου συναντήθηκε σήμερα με τον νέο ηγέτη του ΑΚΕΛ, παρουσία των δύο μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος που συμμετέχουν στην επιτροπή Νομικών της Βουλής, εγκαινιάζοντας κύκλο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις γύρω από τα δύο σημαντικά αυτά ζητήματα.


Και τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι τόσο η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο το πλαίσιο κατά της διαφθοράς αποτελεί αναγκαιότητα, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να σημειώνει ωστόσο πως υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί.

«Συμφωνούμε και ότι τα δύο θέματα είναι αδήριτη ανάγκη. Συμφωνούμε και αφουγκραζόμαστε την αγωνία του πολίτη που χρειάζεται μέχρι και 15 χρόνια προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη και τη φωνή της κοινωνίας που θέλει την πάταξη της διαφθοράς και χωρίς το νομικό εργαλείο ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Δράκου.

Η κ. Δράκου είπε πως ξεκίνησε ένα κύκλο επαφών με τις πολιτικές δυνάμεις «προκειμένου να διαπιστώσω προσωπικά και να αποκτήσω προσωπική γνώση, ώστε να προσπαθήσω να συνθέσω απόψεις, εισηγήσεις και διαφορές, προκειμένου να βρούμε την καλύτερη λύση».

Σημείωσε επίσης ότι μετά τη συνάντηση με το Ανώτατο Δικαστήριο θα συναντηθεί και με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για το θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.


«Έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε, «ότι θα κρατήσουμε μια ανοικτή, συνεχή επικοινωνία προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το συντομότερο δυνατό θα καταλήξουμε στον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και να ολοκληρωθούν αυτά που είναι απαίτηση της κοινωνίας και του κόσμου. Προσδοκώ σε μια πολύ καλή συνεργασία με το ΑΚΕΛ στη Βουλή».

Από την πλευρά του, ο νέος ηγέτης του ΑΚΕΛ τόνισε πως το κόμμα θα είναι εποικοδομητικό στη συζήτηση εντός της Βουλής και για τα δύο ζητήματα. Αναγνώρισε πως μέσα από τη συζήτηση που έχει γίνει στη Βουλή υπήρξαν σοβαρές βελτιώσεις από τα αρχικά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά σημείωσε πως «υπάρχει δρόμος ακόμα που πρέπει να διανυθεί».

Ωστόσο, ο κ. Στεφάνου ανέδειξε και το θέμα της Δικαστικής Εξουσίας και της συνεννόησής της με την Εκτελεστική Εξουσία στο θέμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Όσον περισσότερο συνεννοηθούμε μεταξύ μας τόσο ευκολότερη θα είναι και η προσπάθεια τελικά να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση».

«Στόχος είναι, αν τελικά βρεθούν οι απαραίτητες συναινέσεις, και ψηφιστεί η μεταρρύθμιση», συνέχισε ο κ. Στεφάνου, «να έχουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης που να πληροί κάποιες πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές που να εξυπηρετούν πρώτα απ’ όλα την κοινωνία, το δημόσιο συμφέρον για να έχουμε με ταχύτητα αντικειμενικότητα και διαφάνεια την απονομή δικαιοσύνης».


Τέλος, για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ για εποικοδομητική συζήτηση του θέματος στη Βουλή, αλλά σημείωσε πως το κόμμα έχει «έντονες απόψεις».

Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της ανεξάρτητης αρχής της διαφθοράς λέγοντας πως ένα είναι το όνομα, άλλο είναι οι αρμοδιότητες, το πώς θα διορίζεται και ποιοι θα συμμετέχουν στην επιτροπή «και πως θα διασφαλίζεται πως η Αρχή θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη και την ίδια ώρα θα έχει δόντια».

«Δεν μπορώ να προδικάσω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αρκούμαι να εκφράσω την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να είναι εποικοδομητικό για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.