Συνάντηση ΓΓ ΑΚΕΛ με ΕΔΟΝ σχετικά με την εκστρατεία της ΕΔΟΝ για το στεγαστικόΔηλώσεις Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά τη συνάντηση με την ηγεσία της ΕΔΟΝ

Με την ηγεσία της ΕΔΟΝ συζητήσαμε για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει για να προωθήσουν την ανάγκη η κυβέρνηση να διαμορφώσει ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα τα οποία απασχολούν το σύνολο του κυπριακού λαού αλλά ιδιαίτερα τη νέα γενιά του τόπου.

Με βάση τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι η κυβέρνηση με τις πλέον αντινεανικές πολιτικές και αυτό τo λένε τα ίδια τα στοιχεία. Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων της Κύπρου ηλικίας από 16 έως 29 ετών κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Επτά στους δέκα νέους και οκτώ στις δέκα νέες γυναίκες με νόμο τους με τους γονείς τους, γιατί δεν έχουν τις δικές τους δυνάμεις να φτιάξουν τη δική τους τη ζωή.

Πέραν του ότι έχουν καταργηθεί τα στεγαστικά σχέδια τα οποία είχε η κυβέρνηση Χριστόφια, οι μισθοί των 600 και 700 ευρώ που δυστυχώς με την απορρύθμιση της εργασίας που έχει προωθηθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχει σημασία, από την κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν επιτρέπει στους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν τη δική τους τη στέγη. Είναι εκπληκτική η δήλωση στην οποία έχει προβεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι ευθύνονται οι νέοι, λέει, για τα ψηλά ενοίκια γιατί δεν επιλέγουν να αποκτήσουν τη δική τους τη στέγη. Διερωτήθηκε ο Υπουργός με ποια λεφτά μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν τη δική τους στέγη;
Για πρώτη φορά σήμερα στην Κύπρο, οι σημερινοί νέοι ζουν χειρότερα από την κάθε προηγούμενη γενιά. Το ενιαίο στεγαστικό σχέδιο το οποίο έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Εσωτερικών εδώ και καιρό δεν έχει παρουσιαστεί, ενώ για τη στέγαση των προσφύγων να πω ότι για το 2018 έχει απορροφηθεί μόνο το 56% του σχετικού κονδυλίου. Και όλα αυτά σε μία περίοδο όπου τα ενοίκια ανεβαίνουν σιγά-σιγά στα ύψη. Σε παγκύπρια κλίμακα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 13% ενώ ιδιαίτερα στη Λεμεσό τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 50%.

Εμείς ως ΑΚΕΛ προτείνουμε να δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας στεγαστικής πολιτικής. Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η στεγαστική πολιτική του κράτους. Βέβαια, πρέπει να κατατεθεί και να συζητηθεί έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και να δοθεί η δυνατότητα στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης να διαδραματίσει το σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο που έχει στην κοινωνία. Ξέρουμε ότι ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή νέων κατοικιών που θα βοηθούσαν από τη μία τους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν στέγη και από την άλλη θα βοηθούσαν στο να ρυθμιστεί καλύτερα η αγορά σε ότι αφορά την αγορά στέγης. Λυπούμαι να πω ότι αυτά τα σχέδια παραμένουν στα συρτάρια του Οργανισμού.

Θέλω λοιπόν να συγχαρώ την ΕΔΟΝ για την πρωτοβουλία την οποία έχει αναλάβει. Εμείς την θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική και θα τη στηρίξουμε διότι το θέμα της απόκτησης στέγης είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι απλά και μόνο για το σύνολο του λαού αλλά ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, δεν μπορούν να προσβλέπουν σε μία αξιοπρεπή διαβίωση εάν δεν μπορούν να αποκτήσουν τη στέγη τους.