Συνάντηση Ι. Κασουλίδη με Κ. Στιούαρτ – Τα όσα συζητήθηκαν

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε το πρωί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η κατάσταση στο Κυπριακό και οι προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο πλευρών, με στόχο να αρθεί το παρόν αδιέξοδο και να επαναρχίσει η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος, με βάση και τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Ο κ. Στιούαρτ θα έχει συνάντηση επίσης σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες του, στα κατεχόμενα και με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούρογλου. Όπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών συνεχίζει τις επαφές του με διάφορους παράγοντες στο νησί, συζητώντας μαζί τους με βάση τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

ΜΟΕ
—-
Στο μεταξύ, καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως στην πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να προσδώσει στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) την έννοια μιας «διακυβερνητικής συνεργασίας» σκοντάφτει η υλοποίηση τέτοιων μέτρων.

Πρόσθεσε πως στις δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές «συζητούνται διαφορά μικρά ζητήματα και κάποια μπορεί να συμφωνηθούν. Μιλούμε για μικρά βήματα», ανέφερε.

«Δυστυχώς η άλλη πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει τα πάντα ως δήθεν διακυβερνητική συνεργασία γι` αυτό και τα περισσότερα σκοντάφτουν σε θέματα ορολογίας», σημείωσε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως σημαντικά ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αυτό που αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, προσκρούουν επίσης στην προσπάθεια της άλλης πλευράς να εντάξει τη συζήτησή τους σε πλαίσιο «διακυβερνητικής συνεργασίας» για να προωθήσει την ιδέα ύπαρξης «δύο κρατών».

Η ίδια πηγή αναφέρθηκε επίσης σε ένα σχέδιο δράσης για τη συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία που δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά ενημερώθηκε για αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας, γι` αυτό και γίνεται σχετική αναφορά στο ψήφισμά του.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.