Συνάντηση των δύο ηγετών με την κυρία Λούτ ή την κυρία Σπέχαρ και μετά άτυπη πενταμερή, φαίνεται να ευνοούν τα Η.Ε.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου, ο Γ.Γ θέλει οι 2 ηγέτες να συμφωνήσουν πρώτα στους όρους αναφοράς αλλά και για ένα χρονικό ορίζοντα, και μετά να απευθυνθούν από κοινού στον ίδιο.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Η.Ε σημειώνουν ότι δεν αποκλείεται τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου να γίνει συνάντηση των 2 ηγετών στην παρουσία της Τζέιν Χολ Λούτ, ή της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Εκτιμάται επίσης ότι ίσως ο Γ.Γ καλέσει σε συνάντηση τους 2 ηγέτες τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και αν κρίνει ότι υπάρχει έδαφος και πολιτική βούληση, τότε στη συνέχεια θα καλέσει άτυπη πενταμερή.

Όσον αφορά την χθεσινή συνεδρία του Σ.Α διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία στήριξε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για έρευνες στην ΑΟΖ της.
Τα μέλη του σώματος ζήτησαν να συνεχίσει η πολιτική διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων , ώστε να ξεκαθαρίσει και το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες αναφορές στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενόχλησαν την Λευκωσία και γίνονται διαβήματα.

Την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση των 2 ηγετών εξέφρασε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
.
Η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ των Η.Ε είπε επίσης ότι η Τζέιν Χολ Λούτ, το επόμενο διάστημα θα επιστρέψει στην Κύπρο.
Η κύρια Σπέχαρ ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας και δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να πει ακριβώς τι θα συμβεί, μετά και την αποστολή επιστολών από μέρους των κυρίων Αναστασιάδη και Ακκιντζί προς τον Γ.Γ των Η.Ε.
Επεσήμανε ότι τα μέλη του Σ.Α εξέφρασαν ανησυχία για τις εντάσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων πέραν των ακτών της Κύπρου.

Τόνισε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και υπενθύμισε ότι ο Γ.Γ θέλει και τις 2 πλευρές να συμμετάσχουν στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την αναγκαία αίσθηση του επείγοντος.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι στη Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Η.Ε αρμόδιος για ειρηνευτικές υποθέσεις Ζιαν Πιέρ Λακρουά και θα έχει συνάντηση με τους 2 ηγέτες, ξεχωριστά.