Συνάντηση με κοινοτάρχες πυρόπληκτων περιοχών από αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ – «Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις»

«Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαΐδη, πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τους κοινοτάρχες των πυρόπληκτων κοινοτήτων της ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού, στην κοινότητα Μελίνης, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά:

«Στην αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συμμετείχαν η Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας, Χρυστάλλα Αντωνίου, o Βουλευτής Αμμοχώστου και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης, η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος και μέλος της Κ.Ε Χριστίνα Νικολάου, και τα μέλη της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Νικόλας Καλογήρου και Ρένος Γεωργίου.

Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επηρεαζόμενων από τις πυρκαγιές και των μέτρων περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Σε σχέση με τα μέτρα αποζημίωσης των υποστατικών που έχουν υποστεί ζημιές ή/και καταστραφεί, η διαδικασία φαίνεται να έχει προχωρήσει ομαλά. Εντοπίζονται, ωστόσο, σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τη στήριξη των επαγγελματιών και κυρίως των μη επαγγελματιών γεωργών, θέμα για το οποίο έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα.

Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα, έχουμε ενημερωθεί ότι η έναρξη της πρώτης φάσης των κατασκευαστικών εργασιών προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα και η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανάγκη όπως άμεσα προωθηθούν και ολοκληρωθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ούτως ώστε οι πληγείσες κοινότητες να μην βρεθούν ενώπιον μιας νέας καταστροφής από πιθανές έντονες βροχοπτώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει τον σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων, όπως αυτός έχει καταρτιστεί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Επιπρόσθετα, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει το αίτημα της παράτασης μέχρι τον Δεκέμβριο της περίοδο, κατά την όποια το κράτος θα καλύπτει τις εισφορές των κοινωνικών ασφαλίσεων των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

Τέλος, ο Γιώργος Λουκαΐδης διαβεβαίωσε εκ νέου τους κοινοτάρχες των πυρόπληκτων κοινοτήτων ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των επηρεαζόμενων και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και στην περίπτωση μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης θα επαναφέρει το θέμα για συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές».

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.