Συνάντηση ΟΣΑΚ με Γενικό Ελεγκτή – Το ΓεΣΥ να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Το Γενικό Σύστημα Υγείας οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, παρακολουθώντας, καταγράφοντας, ελέγχοντας, διορθώνοντας και τιμωρώντας όταν και εάν πρέπει, ήταν το συμπέρασμα που εξάχθηκε από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΣΑΚ με το Γενικό Ελεγκτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συζήτησης των πορισμάτων της Ετήσιας Έκθεσής του  για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τη λειτουργία του ΓεΣΥ σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Όπως αναφέρεται, αφού ανέλυσε τα βασικά σημεία της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία της νομιμότητας και της εφαρμογής του νόμου, όπως και την ανάγκη εξασφάλισης δικλείδων ασφαλείας, τόσο για την κατάρτιση όσο και για τον έλεγχο των διαδικασιών.

Συγκεκριμένη αναφορά έγινε στις διαδικασίες εξασφάλισης φαρμάκων και των υλικών καταλόγου Ζ, στο χρονοδιάγραμμα ένταξης των υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ, στις συμφωνίες του ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σε περιπτώσεις ιατρών εκτός ΓεΣΥ οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ και το αντίστροφο, στους κινδύνους καταχρήσεων που εγείρουν την ανάγκη εφαρμογής διαδικασιών ελέγχου, και στο ύψος των δαπανών του ΟΑΥ και στις συνεισφορές του κράτους.

Από την πλευρά των Οργανωμένων Ασθενών τονίσθηκε η σημασία της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ΓεΣΥ και της συνέχισης της εξυπηρέτησης όλων των ασθενών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναγνωρίσθηκε η ανάγκη για βελτίωση διαδικασιών όπως και την εξασφάλιση ποιοτικών κριτηρίων και ελέγχων χωρίς όμως να διαταραχθεί ο μονοασφαλιστικός ασθενοκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος.

Αναφορικά με τις δαπάνες και την κρατική συνεισφορά, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας σημείωσε ότι παρόλο που η νομοθεσία απαιτεί συγκεκριμένη συνεισφορά, ακόμα και σήμερα αυτή παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Παράλληλα, συμφώνησε ότι χρειάζεται καταγραφή όλων των διαδικασιών και πράξεων από πλευράς ΟΑΥ, τόσο για νομικούς λόγους όσο και για την κατάρτιση εγχειριδίων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.