Συνάντηση ΠτΔ με την Πρόεδρο ΔΗΣΥ με επίκεντρο το Κυπριακό

Επίκεντρο το Κυπριακό είχε η συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, η πρώτη συνάντηση μετά την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος, με την κ. Δημητρίου να δηλώνει ότι αντικρίζονται θετικά οι πρωτοβουλίες του ΠτΔ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Δημητρίου, η συζήτηση με τον Πρόεδρο εστίασε κυρίως στο Κυπριακό και στις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τις οποίες η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι συμφωνεί ο ΔΗΣΥ και ότι θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτές, εφόσον ωφελούν «την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, που είναι ο υπέρτατος στόχος, στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Η κ. Δημητρίου ανακοίνωσε επίσης μια νέα πρωτοβουλία του ΔΗΣΥ για έναρξη διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, για το πλαίσιο και τις προοπτικές λύσης στο Κυπριακό, επισημαίνοντας και τις σχετικές αναφορές στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ως ΔΗΣΥ θα προβούμε σε μία πρωτοβουλία πολιτικής συνεννόησης και συνεργασίας με άλλα κόμματα, εντός της ε/κ και τ/κ κοινότητας, αλλά και αξιοποίησης ευρωπαϊκών και διεθνών Forum, για να ενημερώσουμε και να μπορέσει και η κοινωνία να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια», είπε. Πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο να μιλήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια στους πολίτες, καθιστώντας τους κοινωνούς, στις επιδιώξεις μας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε θα προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή, είπε ότι ξεκινάει τώρα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μετά και τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα «χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ώστε και να καταστεί συμμέτοχη η κοινωνία των πολιτών, και βεβαίως να δημιουργήσουμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για να προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σύνθεση του υπό σύσταση Συμβουλίου Ασφάλειας από τεχνοκράτες, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι αναμένει ενημέρωση από τον Πρόεδρο, ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί σχετικά.

Ερωτηθείσα κατά πόσο χρειάζεται να ενημερωθούν και οι πολίτες για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «πρέπει να ενημερώσουμε και για τις συμφωνίες και για τα κεφάλαια, που παραμένουν ανοιχτά, για το πώς προχωράμε παρακάτω και για το ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να γυρίσουμε πίσω και να διαγράψουμε ό,τι κατακτήθηκε και για όλα αυτά που ονομάζουμε «προίκα» για να οικοδομήσουμε μία νέα προσπάθεια και νέα προοπτική».

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι υπάρχει πρόσθετη υποχρέωση για κινητοποίηση, λόγω των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, που εντείνονται ολοένα. Σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα στοχεύουν στο να αναχαιτίσουν την τουρκική προκλητικότητα και να ανοίξουν τον δρόμο προς τη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, σε ερώτηση με αφορμή τις συζητήσεις γύρω από ενεργειακά θέματα στην τριμερή συνάντηση Υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, κατά πόσο το ενεργειακό διασυνδέεται με το Κυπριακό, είπε ότι δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο γύρω από το θέμα αυτό, καθώς θα μπορούσε η δημοσιοποίησή τους να είναι επιζήμια για τη στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θεωρούμε ότι η ενέργεια είναι μία συνισταμένη που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, χωρίς να σημαίνει ότι θα είναι προϋπόθεση για τις όποιες εξελίξεις», κατέληξε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy