Συνάντηση Ρώσου Πρέσβη με Άντρο Κυπριανού: «Στο πλευρό της Κύπρου η Ρωσία»

Η Ρωσία είναι πάντοτε στο πλευρό του λαού της Κύπρου στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι την Τετάρτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία δεν επηρεάζουν την στάση της στο Κυπριακό.

Ο κ. Οσάτσι ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία ανησυχεί για τις επιδιώξεις των Αμερικανών στην Κύπρο με αναφορά στο νομοσχέδιο Menendez – Rubio, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διπλωματικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας οι οποίες αναπτύσσονται εδώ και 60 χρόνια «θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Στις δηλώσεις του ο κ. Οσάτσι ανέφερε σε σχέση με την συζήτηση που είχε με τον κ. Κυπριανού ότι η κατάσταση διεθνώς γενικά «είναι δύσκολη».


«Εμείς και η Κύπρος προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση αυτής της κατάστασης. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε αυτό τον τομέα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε και διμερή μας θέματα και το Κυπριακό».

«Είμαστε πάντα στο πλευρό του λαού της Κύπρου πάνω σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο. «Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του κυπριακού λαού να λυθεί αυτό το δύσκολο θέμα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «θα πάμε μπροστά στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων έχοντας  υπόψη πως σύντομα θα πρέπει να γιορτάσουμε και τα εξήντα χρόνια από την εγκαθίδρυσης αυτών των διπλωματικών μας σχέσεων».


Ενημέρωσε ότι έχει επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα εορτασμών, προσθέτοντας όμως ότι ο «κορωνοϊός μας εμποδίζει να αρχίσουμε τώρα, θα αρχίσουμε αργότερα».

Σε ερώτηση αν νοιώθει ότι υπάρχει μετατόπιση της Κύπρου στις διμερείς σχέσεις και αν αυτό τον ανησυχεί απάντησε ότι «βεβαίως, δεν μπορεί να μην ανησυχεί εμάς αυτό το νομοσχέδιο Menendez – Rubio και αυτό που επιδιώκουν οι Αμερικανοί εδώ στην Κύπρο».

«Εμείς ελπίζουμε ότι οι διμερείς μας σχέσεις που αναπτύξαμε και αναπτύσσονται εδώ και 60 χρόνια θα επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες», ανέφερε ο κ. Οσάτσι.

Σε ερώτηση αν οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία επηρεάζουν την στάση της στο Κυπριακό απάντησε ότι «έχω ακούσει πολλές φορές ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την τοποθέτησή μας στο Κυπριακό. Δεν είναι σωστό αυτό».


Με την Τουρκία, συνέχισε, «έχουμε δικές μας διμερείς σχέσεις που δεν είναι και τόσο εύκολες, μα αναπτύσσονται με πολλή δυσκολία. Έχουμε τώρα διαφωνίες με την Τουρκία και στην Συρία και στη Λιβύη».

«Ελπίζουμε πως θα αναπτυχθούν και αυτές οι σχέσεις, όμως αυτό δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το Κυπριακό», σημείωσε.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν τις χώρες μας, αλλά και τον πλανήτη ευρύτερα», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στις δικές του δηλώσεις.

Αναφορικά με την κατάσταση στη Ρωσία σε σχέση με την πανδημία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτή η περίοδος είναι περίοδος κορύφωσης στην Ρωσική Ομοσπονδία, υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, αλλά ευτυχώς είναι πολύ λίγοι οι θάνατοι, σε αντίθεση με το τι γίνεται στις ΗΠΑ και σε χώρες μέλη της ΕΕ.»


Και αυτό, ανέφερε, «αποδίδεται αποκλειστικά στο ισχυρό σύστημα υγείας το οποίο υπάρχει στην Ρωσική Ομοσπονδίας, σύστημα το οποίο είχε εγκαθιδρυθεί επί Σοβιετικής Ένωσης και εξακολουθεί να εφαρμόζεται».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την θέση ότι «και στην δική μας την περίπτωση θα πρέπει να αντλήσουμε τα σωστά μαθήματα, ότι θα πρέπει να στηριχθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό δημόσιος τομέας της υγείας»

Εξέφρασε την λύπη του «γιατί ο ΟΚΥπΥ φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει βασικά προβλήματα στον δημόσιο τομέα της υγείας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται διεθνώς», προσθέτοντας ότι εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Τραμπ, τρόπος ο οποίος πρέπει να πω θέτει σε κίνδυνο όλο τον πλανήτη και διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΠΟΥ».


Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι «συζητήσαμε και τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και δεν σας κρύβω την έντονη ανησυχία μας ως ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι διαπιστώνουμε πως σιγά-σιγά εφαρμόζονται πρόνοιες οι οποίες περιλαμβάνονταν στους νόμους οι οποίοι εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Αμερικανική Γερουσία και Βουλή». Πρόνοιες της νομοθεσίας η οποία είναι γνωστή ως νομοσχέδιο Menendez – Rubio, πρόσθεσε.

«Βλέπουμε ότι, ενώ η Κυβέρνηση μας έλεγε ότι αυτά τα πράγματα δεν την δεσμεύουν σε καμιά περίπτωση, ότι είναι πράγματα τα οποία εγκρίθηκαν μονομερώς από τις ΗΠΑ, αυτά εφαρμόζονται σιγά – σιγά και σταδιακά», είπε.

Δεν σας κρύβω, σημείωσε, «ότι ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα αυτές τις εξελίξεις».

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ότι «θα αρχίσει σιγά – σιγά ξανά να συζητιέται μετά από τις ‘εκλογές’ στα κατεχόμενα και χρειαζόμαστε την στήριξη της Ρωσίας για να έχουμε λύση η οποία θα είναι δίκαιη υπό τις περιστάσεις, λειτουργική και βιώσιμη».


«Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αν εμείς ακολουθούμε μια μονόπλευρη πολιτική η οποία μας προσδένει στο άρμα των ΗΠΑ και της Δύσης  αυτή η προσπάθεια θα καταστεί πάρα πολύ δύσκολη, για να μην πω αδύνατη», είπε.

Ο Άντρος Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση «να δει με ιδιαίτερη προσοχή τις διμερείς σχέσεις μας με την Ρωσική Ομοσπονδία και να φροντίσει να τις θέσει πάνω στη σωστή βάση».

Ευχαρίστησε τον Ρώσο Πρέσβη για την παραγωγική συζήτηση που είχαν και «για την στήριξη της Ρωσίας στην Κυπριακή Δημοκρατία όλα αυτά τα εξήντα χρόνια διπλωματικών σχέσεων που έχουμε».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.