Συνάντηση Υπ. Παιδείας με ηγεσία της ΠΟΦΕΝ – Στο επίκεντρο η συμφωνία με ΤΕΠΑΚ για ΑΞΙΚ και οι φοιτητές στην Ελλάδα

Για την συμφωνία του Υπουργείου με το ΤΕΠΑΚ για το ΑΞΙΚ και για τις επαφές που είχε με την ομόλογό του στην Ελλάδα για ζητήματα που αφορούν τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα, ενημέρωσε την Πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ Μαρία Τζιαμαλή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου σε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Υπουργείου και του ΤΕΠΑΚ ο κ. Προδρόμου υποστήριξε ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προόδου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και της τριτοβάθμιας επαγγελματικού προσανατολισμού εκπαίδευσης.

Ενημέρωσε για το περιεχόμενο του Μνημονίου και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από τη στιγμή που ένα πανεπιστήμιο, το οποίο έχει ήδη την τεχνογνωσία με ανάλογης ειδίκευσης προγράμματα σπουδών, αναλαμβάνει τόσο τη διαχείριση και λειτουργία, όσο και την αναβάθμιση των προγραμμάτων του ΑΞΙΚ.

Σχετικά ο Υπουργός ανέφερε ότι για τους υφιστάμενους φοιτητές του ΑΞΙΚ, συμπεριλαμβανομένων όσων εγγράφονται για πρώτη φορά για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, δεν προκύπτει καμία απολύτως αλλαγή.  Αναφέρθηκε στη μεταβατική περίοδο που προβλέπεται από τη συμφωνία και η οποία θα διαρκέσει έως ότου αποφοιτήσουν και οι φετινοί πρωτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες και στη διάρκεια της οποίας θα ισχύουν για τους φοιτητές τόσο τα προγράμματα όσο και όλοι οι άλλοι όροι σπουδών που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Αναφέρεται επίσης ότι ο Υπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της ΠΟΦΕΝ και για τις επαφές και συνεννοήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με την ηγεσία την ομόλογό του Υπουργό Παιδείας και τον Υφυπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ελλάδας σχετικά με θέματα που ενδιαφέρουν τους Κύπριους φοιτητές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε διευθετήσεις που αποφασίστηκε να ισχύουν για προσωρινή εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την έκδοση αριθμού «Π.Α.Μ.Κ.Α.», ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι Κύπριοι φοιτητές ως προς τα μέτρα και τις διαδικασίες υγειονομικής προστασίας που ισχύουν στην Ελλάδα.

Έγινε επίσης ενημέρωση και για προσπάθειες που γίνονται προκειμένου και άλλα ζητήματα που έχει θέσει η ΠΟΦΕΝ να εξετασθούν από κοινού από τα δυο Υπουργεία και να γίνουν προσπάθειες αντιμετώπισης, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Τζιαμαλή αναφέρθηκε στην ανάγκη για οριστική θεσμοθέτηση των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα κρατικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα δώσει διέξοδο και σε υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να έχουν ξενόγλωσση εκπαίδευση και να μπορεί να εισαχθούν με εναλλακτικά πιστοποιητικά και εξετάσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι και επιθυμία του Υπουργείου να ολοκληρωθεί η εξέταση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να αναπτύξουν και ξενόγλωσσα προγράμματα. Σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν και τα κρατικά πανεπιστήμια να συμβάλουν στη διεθνοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ανάδειξη της χώρας μας ως πόλου έλξης ξένων φοιτητών, αλλά και να δώσουν ευκαιρία και σε τυχόν Κύπριους φοιτητές που προέρχονται από ξενόγλωσσα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Διαβεβαίωσε ότι το ΥΠΠΑΝ θα ζητήσει εκ νέου να ολοκληρωθεί η εξέταση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναφέρεται.

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις και σχετικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy