Συνάντηση ΥΠΕΞ με Πρ. Παύλοπουλο: «Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή»

Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας στην περιοχή, ανέδειξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους σε δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα.

Οι πάγιες θέσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν δημιουργήσει ένα αρραγές μέτωπο για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ελληνική και η κυπριακή πλευρά επιθυμούν άμεση λύση του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα ελάχιστα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ. Πρώτον, ότι θα είναι στη βάση της ομοσπονδίας, καθώς «συνομοσπονδία δεν νοοείται βάσει ευρωπαϊκού δικαίου», όπως είπε ο ίδιος, και δεύτερον ότι θα σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και «ως εκ τούτου δεν νοούνται ούτε κατοχικά στρατεύματα ούτε εγγυήσεις».

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, επίσης, ότι Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, το έδαφος, τα σύνορα και την ΑΟΖ τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι και ευρωπαϊκά, και δεν θα ανεχθούν αυθαιρεσίες από την τουρκική πλευρά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι το 2020 είναι έτος προκλήσεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου αφενός να διαφυλάξει την αξιοπιστία της και αφετέρου να προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών κρατών της.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, για αυτό απευθύνουμε μήνυμα συνεργασίας σε όλες τις πλευρές, αρκεί να σέβονται το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτοί είναι οι πυλώνες της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.