Συνάντηση Υπουργείου Υγείας με τον ΟΑΥ για να συζητηθεί η αποστολή ασθενών

Tο Υπ. Υγείας δεν μπορεί να αφήσει σε κίνδυνο ζωές

 

Την ερχόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υπουργείου Υγείας με τον ΟΑΥ, για να συζητηθεί η απαίτηση του Υπουργείου Υγείας να περιλάβει ο Οργανισμός στον προϋπολογισμό του για το 2023 κονδύλι ύψους 123 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν οι δαπάνες του υπουργείου για αποστολή ασθενών σε εκτός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια της Κύπρου, παραπομπές ασθενών στο εξωτερικό και φάρμακα τα οποία διατίθενται μέσω της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει διαμαρτυρίες από πλευράς ΟΑΥ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, διερωτήθηκε μιλώντας στον «Άστρα» τι θα μπορούσε να πράξει το υπουργείο από τη στιγμή που τίθεται θέμα υγείας των ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να τύχουν θεραπείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Το ερώτημα, είπε, πρέπει να αντιστραφεί και να απαντήσει ο ΟΑΥ αν θα πρέπει να αφήνονται ασθενείς να κινδυνεύουν. Το ζητούμενο, τόνισε, είναι να υπάρξει αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΥ για να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Αθανασίου, το υπουργείο δεν προχωρεί «κατά το δοκούν», καθώς «λόγω της μη επάρκειας του συστήματος αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, λόγω αδυναμίας, προς το παρόν, του ΓεΣΥ να εξυπηρετεί τους δικαιούχους ασθενείς του».

Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας αναγκάζεται σε πολλές περιπτώσεις κατεπείγοντα περιστατικά που δεν είναι σε θέση να αναλάβουν νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε μη ύπαρξης εφημερεύοντος ειδικού γιατρού, ή λόγω έλλειψης κλινών, να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών με σημαντικά υψηλά κόστη, προκειμένου «και πάλι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

«Όλες αυτές τις υπηρεσίες τις οποίες ρυθμίζει το Υπουργείο Υγείας είναι υπηρεσίες που έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αναλάβει ο ΟΑΥ. Ωστόσο οι λόγοι καθυστέρησης στην ανάληψη των υπηρεσιών από τον ΟΑΥ καθώς και οι μηχανισμοί που θα πρέπει να στηθούν αποτελούν αρμοδιότητα και ευθύνη του ΟΑΥ και όχι του Υπουργείου Υγείας», είπε.  Είναι και γι’ αυτό, πρόσθεσε, που το Υπουργείο Υγείας θα εξακολουθήσει, μέχρι να είναι έτοιμος ο ΟΑΥ να αντεπεξέλθει, να διεκπεραιώνει, προς το συμφέρον των ασθενών, τις αποστολές εσωτερικού «και το κόστος αυτό θα πρέπει να αποζημιώνεται από τον ΟΑΥ».

 

Αναγκαία η αγορά υπηρεσιών
Ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι το Υπουργείο Υγείας αναγκάζεται, σε πολλές περιπτώσεις, κατεπείγοντα περιστατικά που δεν είναι σε θέση να αναλάβουν νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ, είτε λόγω φόρτου εργασίας είτε μη ύπαρξης εφημερεύοντος ειδικού γιατρού, ή λόγω έλλειψης κλινών, να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy