Συνάντηση ζήτησε από τον Τούρκο «πρέσβη» για την «μαύρη λίστα» ο Όζγιγιτ

Συνάντηση ζήτησε από τον «πρέσβη» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγτ για να τον ρωτήσει κατά πόσον υπάρχει μαύρη λίστα με ονόματα Τουρκοκυπρίων στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας χθες στην διαδικτυακή SES KIBRIS web TV, οκ.  Όζγιγιτ είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η μεταχείριση που έτυχαν οι Τ/κ που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία. «Μήπως αυτοί οι άνθρωποι πήραν όπλα και κήρυξαν πόλεμο κατά της Τουρκίας και τυγχάνουν μεταχείρισης τρομοκράτη; Αυτή είναι ελευθερία της έκφρασης. Και εγώ επικρίνω. Διαμαρτυρόμαστε γι’ αυτή την στάση. Και χθες ζητήσαμε ραντεβού από την πρεσβεία. Γιατί δημιουργήθηκε κάτι τέτοιο; Θέλουμε να πάμε και να ρωτήσουμε ανοικτά τον κ. πρέσβη. Υπάρχει τέτοια λίστα; Αν υπάρχει, ποιος ο λόγος γι’ αυτήν;»

Υπενθυμίζοντας ότι λέγεται πως η Τουρκία είναι το παράθυρο των Τουρκοκυπρίων προς τον κόσμο, ο κ. Όζγιγιτ το αμφισβήτησε σημειώνοντας πως από τη μια τους λένε ότι “εμείς θα σπάσουμε το εμπάργκο εξ ονόματος των Τουρκοκυπρίων” και από την άλλη εφαρμόζουν (οι Τούρκοι) οικονομικό εμπάργκο εδώ και χρόνια. «Η συνοριακή πύλη της Μερσίνας είναι κλειστή για τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς. Και εφαρμόζετε και πολιτικό εμπάργκο. Πώς είναι ανοικτό αυτό το παράθυρο προς τον κόσμο;», είπε.

Εντός Νοεμβρίου θα επισκεφτεί και αυτός την Τουρκία, είπε, και θα δει τι θα συμβεί. «Θα επισκεφτούμε μερικά πολιτικά κόμματα και κυρίως το ΡΛΚ. Θα συζητήσουμε το Κυπριακό και αυτά που βιώνονται εδώ. Τότε θα δούμε αν υπάρχει απαγόρευση για εμάς».

Ζητώντας την κατάργηση αυτής της πρακτικής, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι αυτή δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από το να «διαβρώνει» την αγάπη των Τουρκοκυπρίων προς την Τουρκία.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Μεχμέτ Τσακιτζί αναφερόμενος στη μαύρη λίστα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Αβρούπα, είπε ότι παρά το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται εκ μέρους των «επίσημων οργάνων», αυτή η λίστα προκαλεί ανησυχία. Σημείωσε ότι η πρόσφατη σύλληψη και απέλαση από την Τουρκία του προέδρου της BASIN-SEN, Αλί Κισμίρ δείχνει ότι συνεχίζεται αυτή η νοοτροπία.

Χαρακτηρίζοντας λανθασμένη την εν λόγω πρακτική, σημείωσε ότι αυτή δεν εξυπηρετεί σε τίποτε άλλο εκτός από τη διασάλευση των σχέσεων ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους λαούς της Τουρκίας.

Κάνοντας λόγο για φασιστική νοοτροπία και απαγόρευση της αντίθετης άποψης, ο κ. Τσακιτζί πρόσθεσε ότι «είναι φανερό ότι βρικολακιάζει κάποτε η αυτοκρατορία του φόβου που επιχειρείται να δημιουργηθεί και η φασιστική σκέψη. Όλοι θυμόμαστε ότι υπήρξαν πάρα πολλά γεγονότα που άφησαν θλιβερά σημάδια στην ιστορία της Τουρκίας».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.