Με συνδικαλιστική οργάνωση και δράση οι εργάτριες κατέκτησαν ισότητα και σεβασμό

ΓΓ της ΠΕΟ: Χρειάζεται αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου μας για να προστατευθούν οι κατακτήσεις των γυναικών εργαζομένων

 

«Χιλιάδες εργάτριες στην Κύπρο μέσα στα τσιφλίκια, σε αποθήκες και σε εκατοντάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, εργάζονται κάτω από πραγματικά απαράδεκτες συνθήκες. Τα χαμηλά μεροκάματα, οι υπερβολικές ώρες δουλειάς, όπως και η έλλειψη κάθε στοιχειώδους προστασίας στην περίπτωση αρρώστιας, γέννας, ορφάνιας, γήρατος ή άλλης ανικανότητας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συνθηκών που εργάζονται οι εργάτριες. Βασική αιτία γι’ αυτή την απαράδεκτη για τις εργάτριες κατάσταση είναι η αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία, εκμεταλλευόμενη την ανοργανωσιά των εργατριών, τίποτε το αξιόλογο δεν έκαμε για να βελτιώσει τις συνθήκες της δουλειάς τους. Οι εργάτριες της Κύπρου έχουν όλες τις δυνατότητες να βελτιώσουν τα μεροκάματά τους, να ελαττώσουν τις ώρες δουλειάς τους, να εξασφαλίσουν κοινωνική προστασία και άλλα ωφελήματα, όπως έγινε με χιλιάδες εργάτες και εκατοντάδες εργάτριες μέσα στα τελευταία χρόνια. Αρκεί να βοηθηθούν να μπουν στο δρόμο της οργάνωσης και του οργανωμένου αγώνα».

Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΠΕΟ το 1952, 11 χρόνια μετά την ίδρυσή της, να πάρει την απόφαση να ιδρύσει Γραφείο Γυναικών για να εργαστεί εξειδικευμένα μαζί και για τις εργαζόμενες.

Αναφερόμενη στα 70χρονα του Γραφείου σε χθεσινή ειδική εκδήλωση, η επικεφαλής του Γραφείου, Μαρίνα Κούκου, τόνισε μεταξύ άλλων πως «αν δεν αντισταθούμε και δεν διαφυλάξουμε αυτά που πετύχαμε με μακρόχρονους αγώνες, μπορούν να χαθούν σε λίγες ώρες, όταν προκύψει συγκυρία όπου συνθήκες και πολιτικές θέτουν σε δεύτερη μοίρα τα ζητήματα της ισότητας και την ευημερία των πολλών, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αποδυνάμωση των εργαζομένων». Η ίδια προειδοποίησε ότι μια τέτοια συγκυρία βιώνουμε τώρα!

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία διετέλεσε επικεφαλής αυτού του Γραφείου, αφού αναφέρθηκε στις κατακτήσεις που πέτυχε το συνδικαλιστικό κίνημα της ΠΕΟ μαζί με το Γραφείο (στα ζητήματα της ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της νομικής κατοχύρωσης βασικών δικαιωμάτων της εργαζόμενης μητέρας, των αντιλήψεων και των στερεότυπων για το ρόλο της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στο συνδικαλισμό κ.ά.), παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά φιλικές ήταν για την καταπολέμηση των διακρίσεων και ειδικότερα για την προστασία της εργασίας με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αλλαγή πλεύσης στη διακυβέρνηση του τόπου μας, αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο και χαρακτήρα, είναι απαραίτητη και για τον τομέα της ισότητας. Αυτή την αλλαγή μπορεί να φέρει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν βετεράνοι – μέλη του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων αλλά και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Α. Μαυρογιάννης.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.