Συνέχεια στη διαδικασία για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας ο Ανδρέας Κυριακίδης, Προϊστάμενος της μονάδας διεθνούς νομικής συνεργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο οποίος αναφέρθηκε στην επιστολή ημερομηνίας 19/6/19 που απέστειλε το Υπουργείο προς τις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, ζητώντας διευκρίνιση κατά πόσον το Δικαστήριο που εξέδωσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Κορκμάζ ημερομηνίας 29/5/19 ήταν η αρμόδια αρχή για να εκδώσει το σχετικό ένταλμα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου απαντητική επιστολή του Γερμανικού Δικαστηρίου το οποίο επιβεβαιώνει ότι με βάση τον γερμανικό νόμο, το δικαστήριο που εξέδωσε το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου ήταν η αρμόδια αρχή.

Απαντώντας στη θέση του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του κ. Κορκμάζ ότι για να θεωρηθεί μια δικαστική αρχή ως αρμόδια πρέπει να είναι καταχωρημένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο μάρτυρας είπε ότι «εμείς ζητήσαμε διευκρινίσεις κατά πόσον το Χανσεατικό δικαστήριο είναι αρμόδια δικαστική αρχή για να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η απάντηση ήταν ότι είναι αρμόδιο».

Ο Ανδρέας Αγρότης, διοικητικός λειτουργός, εξεταστής αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην Υπηρεσία Ασύλου, κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης και είπε πως ο Κορκμάζ είναι κάτοχος προσφυγικού καθεστώτος, ότι έφτασε στην Κύπρο στις 12/6/2009, στις 17/6/2009 υπέβαλε αίτημα διεθνούς προστασίας στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στις 16/11/2009 λήφθηκε συνέντευξη του και στις 3/6/2011 του χορηγήθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου το προσφυγικό καθεστώς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Ευσταθίου ο μάρτυρας είπε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) είναι οργάνωση που δρα στον ένοπλο αγώνα των Κούρδων και ότι υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα, στα οποία ήταν μέλος ο εκζητούμενος που η δράση τους είναι πολιτική. Διαπιστώσαμε συνέχισε ο μάρτυρας πως «ο Κορκμάζ ήταν μέλος σε πολιτικό κόμμα».

Ανέφερε επίσης ότι επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει αποφασίσει ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο του 2019 το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Είπε ακόμα ότι ένα άτομο που είναι κάτοχος προσφυγικού καθεστώτος απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με ένα Κύπριο πολίτη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αντεξεταζόμενος από τη Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε πως το προσφυγικό καθεστώς δόθηκε στον εκζητούμενο από το 2011, ότι από τότε διερευνήθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου η δράση του στην Κύπρο, πως δεν συνέτρεχαν εύλογοι λόγοι που να οδηγούν σε ακύρωση του καθεστώτος αυτού και ότι η Υπηρεσία δεν γνωρίζει τις ενέργειες του κ. Κορκμάζ στο εξωτερικό.

Είπε επίσης ότι ένα άτομο που έχει το προσφυγικό καθεστώς δικαιούται να ταξιδεύει με το διαβατήριο που του εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στο εξωτερικό και να απουσιάσει από τη χώρα για περίοδο τριών μηνών, ωστόσο η Υπηρεσία Ασύλου δεν γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πότε αυτός ο άνθρωπος εισέρχεται και εξέρχεται από την Κύπρο, που μεταβαίνει και για πόσο καιρό διαμένει σε άλλη χώρα.

Ο μάρτυρας σημείωσε ακόμα ότι γνωρίζουμε ότι ο εκζητούμενος ταξίδευε στο εξωτερικό, ωστόσο το να απουσιάζει από την Κύπρο για περισσότερο από τρεις μήνες δεν αποτελεί λόγο για απόσυρση του προσφυγικού καθεστώτος που του δόθηκε.

Στη συνέχεια κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου ο ίδιος ο Τσερκέζ Κορκμάζ ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε με τη μετάφραση αφού ένα άτομο μετέφραζε από τα τουρκικά στα αγγλικά και δεύτερο άτομο μετέφραζε από τα αγγλικά στα ελληνικά.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Χαραλάμπους όρισε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου ως ημερομηνία για συνέχιση της διαδικασίας, η οποία θα διεξαχθεί με άλλο διερμηνέα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy