Συνεχής εγρήγορση για νέα στελέχη του ιού – Οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα «λάθους» όταν πολλαπλασιάζεται

  • Οι μεταλλάξεις είναι αποτέλεσμα «λάθους» που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού του ιού
  • Τα μέχρι τώρα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ προστατεύουν από τη «Δέλτα», ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει με νέα στελέχη
  • Για να νιώθουμε ασφαλείς πρέπει να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής, με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη
  • Το ποσοστό ανοσίας πρέπει να ανέλθει στο 80% με 85%

 

Του

Ειρηναίου Πίττα

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, έχει εντείνει την ανησυχία για ένα νέο «κύμα» έξαρσης της πανδημίας. Η αύξηση αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, όπως ονομάστηκε η μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το συγκεκριμένο στέλεχος είναι έως και 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, ή βρετανική μετάλλαξη, το οποίο είναι ήδη περίπου 60% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, νέα στελέχη του ιού είναι πιθανό να εμφανιστούν όσο διασπείρεται ο ιός.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης, εξηγεί στη «Χαραυγή» τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν οι μεταλλάξεις, και τονίζει πως για να νιώθουμε ασφαλείς πρέπει τα εμβόλια να χορηγηθούν σε όλο τον κόσμο. Υπογραμμίζει δε, πως μέχρι να φτάσουμε σε ένα ποσοστό ανοσίας περίπου 80% ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Αποτέλεσμα «λάθους» οι μεταλλάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη οι μεταλλάξεις του ιού προκύπτουν κατά τη διάρκεια πολλαπλασιασμού του ιού και είναι κατά κάποιο τρόπο λάθη που προκύπτουν. Εξήγησε, ότι το ένζυμο του ιού, rna πολυμεράση, δεν έχει τη δυνατότητα να διορθώνει λάθη που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού, εν αντιθέσει με τις dna πολυμεράσες, που είναι πιο «συνεπείς» και αναπαράγουν αυτό που «βλέπουν». Αν ένα από τα «λάθη», που ενδεχομένως προκύψουν, πρόσθεσε, προσδίδει στον ιό ένα προτέρημα, όπως για παράδειγμα αυξημένη μεταδοτικότητα, τότε υιοθετείται από το νέο στέλεχος. Σύμφωνα με τον καθηγητή κάποιες μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν και αρνητικά τα νέα στελέχη, ωστόσο αυτές δεν τις βλέπουμε καθώς ενδεχομένως να καταστρέψουν τον ιό.

Κληθείς να απαντήσει τι είναι η μετάλλαξη «Δέλτα plus» αλλά και γιατί ονομάστηκε έτσι, σημείωσε ότι είναι μια μετάλλαξη που έχει το ίδιο υπόβαθρο με τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο, παρουσίασε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα αλλά και νοσηρότητα.

Παγκόσμιος εμβολιασμός για αποφυγή νέων στελεχών

Τα μέχρι τώρα εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Johnson & Johnson, Pfizer, Moderna, AstraZeneca) προστατεύουν και από τη μετάλλαξη «Δέλτα», ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει με νέα στελέχη που είναι πιθανό να εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον.

Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα να προκύψει μετάλλαξη που δεν αντιμετωπίζεται από τα υφιστάμενα εμβόλια. Τόνισε ότι ένα στέλεχος που δεν αναγνωρίζεται από τα εμβόλια είναι πιθανό να αναπτυχθεί σε μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ως εκ τούτου, αναδεικνύεται εκ νέου το δεδομένο ότι για να νιώθουμε ασφαλείς πρέπει να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής, με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας αναφέρθηκε και στη Σύνοδο των G7 όπου τονίστηκε η ανάγκη να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες με εμβόλια, καθώς θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως δεξαμενές κρουσμάτων.

Σημείωσε περαιτέρω ότι πρέπει να αναμένουμε νέες μεταλλάξεις και να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, μήπως παρουσιαστεί κάποιο στέλεχος το οποίο δεν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια και θα χρειαστούν προσαρμογές.

Να εμβολιαστούν οι νέοι

Παρά το ότι οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να μην εφησυχάζουν, τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Όπως είπε, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το μικρό αλλά υπαρκτό ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως να μην προστατέψουν τα εμβόλια.

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη η εμβολιαστική κάλυψη να αυξηθεί στις νεαρότερες ηλικίες, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού είναι πιο νοσογόνες. Σημείωσε ότι ναι μεν οι νέοι κινδυνεύουν λιγότερο για σοβαρή νόσηση, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες και μεγαλύτερες ηλικίες. Σημείωσε ξανά, ότι σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη αλλά υπάρχει και το μικρό ποσοστό που ενδεχομένως να μην προστατευτούν από τα εμβόλια.

Κληθείς να απαντήσει σε ποιο ποσοστό πρέπει να φτάσει η ανοσία με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις μεταλλάξεις, επισήμανε πως οι περισσότεροι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος καθορίζουν αυτό το ποσοστό στο 80% με 85%.

Επιτάχυνση της διαδικασίας αλληλούχισης στελεχών

Ερωτώμενος σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στα αποτελέσματα της αλληλούχισης στελεχών του ιού, μέσω του ECDC, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξεταστεί. Εξήγησε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται η διαδικασία στην Κύπρο και να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα που θα αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματική εικόνα, ωστόσο, επειδή είναι διαδικασία που κοστίζει πρέπει να διατεθούν τα κονδύλια, συμπλήρωσε.

Για του λόγου το αληθές, τα τελευταία αποτελέσματα που αφορούν τη διασπορά των μεταλλάξεων στην κοινότητα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στις 24 Ιουνίου και αφορούν δεδομένα μέχρι 11 Ιουνίου.

Να γίνουν πλάνα για τρίτη δόση

Με αφορμή και τις προκαταρκτικές οδηγίες που εξέδωσε το Ηνωμένο Βασίλειο για μαζικό πρόγραμμα χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο κ. Καραγιάννης σημείωσε πως είναι κάτι που και ο ίδιος τόνισε την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο. Όπως είπε, πρέπει να γίνουν πλάνα για τρίτη δόση και να μην περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι άλλοι. Κληθείς να απαντήσει αν η τρίτη δόση πρέπει να αφορά μόνο τις ευπαθείς ομάδες, ο καθηγητής επισήμανε πως η άποψή του είναι ο προγραμματισμός να αφορά όλο τον πληθυσμό, τουλάχιστον μέχρι να είμαστε σίγουροι.

Αναφορικά με το φόβο για ενδεχόμενες μακροχρόνιες παρενέργειες που εκφράζουν αρκετοί σκεπτικιστές σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης απέδωσε το φόβο σε άγνοια. Όπως είπε, ναι μεν δεν το ξέρουμε με σιγουριά, διότι πρόκειται για νέες τεχνολογίες, αλλά η εμπειρία με άλλα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο δεν δικαιολογεί τέτοιες ανησυχίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy