Συνέχιση συνομιλιών από εκεί που έμειναν

Αθήνα - Λευκωσία συμφώνησαν τις κινήσεις ενόψει Γεν. Συνέλευσης των Η.Ε

της Νίκης Κουλέρμου

«Κοινή επιθυμία και θέση (Αθηνών και Λευκωσίας) είναι ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού. Διαπραγματεύσεις στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος του Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιλυθούν και όλα τα ανοικτά ζητήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, αναφορικά με την πέραν των δυόμισι ωρών συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η συνάντηση ήταν εφ’ όλης της ύλης και ιδιαιτέρως παραγωγική, καθώς έγινε επισκόπηση και αλληλοενημέρωση των δύο πλευρών σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συμφωνήθηκαν οι κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι κοινή κατεύθυνση των δύο χωρών είναι ότι τυχόν διαπραγμάτευση με τις δεδηλωμένες θέσεις και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσουν από κει που έμειναν.

«Κοινή διαπίστωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι ότι χρειάζεται προετοιμασία για μια νέα διάσκεψη προκειμένου να αποδώσουν οι προσπάθειες επίλυσης», συμπλήρωσε ο κ. Προδρόμου.

Τη συνάντηση απασχόλησε επίσης και ο σχεδιασμός Κύπρου και Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και η σχέση της ενεργειακής πολιτικής με την εξωτερική πολιτική, το διεθνές περιβάλλον και τη συνεργασία των δύο χωρών είτε με την ΕΕ είτε με άλλα γειτονικά κράτη.

Στο ανοικτό μέρος της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα και τόνισε πως η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ευρύτερων συνεργασιών και σε επανατοποθέτηση σε σωστή βάση του Κυπριακού, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον.

Ευχήθηκε όπως οι εξελίξεις στη Ν. Υόρκη είναι τέτοιες που να βοηθήσουν να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος εφόσον και ο ΓΓ κρίνει πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε και στο εξωτερικό για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και τις προϋποθέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Αυτή μας η σταθερή στάση έχει επιφέρει ευρύτερη στήριξη και αναγνώριση του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειές μας».

Συναντήσεις Σπέχαρ

Στο μεταξύ σήμερα η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Στις 10 π.μ. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στις 11.30 με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/κ ηγέτης, μιλώντας σε εκδήλωση, ανέφερε πως ακόμα υπάρχει η βούληση των Τουρκοκυπρίων για διαρκή ειρήνη και δίκαιη λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απέδειξε τη βούλησή της στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μαθήματα από τα 50 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Ο Ακιντζί θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 29 τρέχοντος.

Οι Τεχνικές Επιτροπές ζητούν απεγνωσμένα τη στήριξη της κυβέρνησης

Μένεα πνέουν επικεφαλής και μέλη των Τεχνικών Επιτροπών καθώς δεν τυγχάνουν καμιάς στήριξης, όπως υποστηρίζουν, στο έργο τους από την κυβέρνηση. Με όσους μιλήσαμε χθες μετά τη συνάντηση με τον διαπραγματευτή κ. Α. Μαυρογιάννη δήλωσαν «άκρως απογοητευμένοι», αφού οι εισηγήσεις τους για διάφορα έργα και δράσεις δεν στηρίζονται από τα αρμόδια Υπουργεία στα οποία παραπέμπονται.

Έτσι, οι Επιτροπές, με μοναδική εξαίρεση, ίσως, αυτή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχει στη διάθεσή της κονδύλια από την ΕΕ και το UNDP, έχουν αδρανήσει.

Ο λόγος, όπως πληροφορούμαστε, που κλήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον κ. Μαυρογιάννη οι τεχνικές επιτροπές ήταν οι επισημάνσεις των Ην. Εθνών που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις τους για αδρανοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και κυρίως η περιθωριο
ποίηση του ρόλου των Ηνωμ. Εθνών.

Αντίθετα κάποιοι ενοχοποιούν και τα Ην. Έθνη γιατί δεν διαδραματίζουν το ρόλο τους, όπως π.χ. στην περίπτωση της απομάκρυνσης του φυλακίου του κατοχικού στρατού, το οποίο είναι το τελευταίο εμπόδιο για να καταστεί εφικτό το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας.

Από την πλευρά του συντονιστή, όπως πληροφορούμαστε, επαναλήφθηκαν οι εκκλήσεις για να αποτείνονται στον ίδιο για την όποια βοήθεια χρειαστούν με την παραδοχή ότι υπάρχουν δυσκολίες όταν πέραν των πρακτικών ζητημάτων αναφύονται και πολιτικές διαδικασίες.

Το γενικό μήνυμα των Επιτροπών είναι ότι χρειάζονται τη στήριξη της κυβέρνησης, οικονομική και πέρα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να δραστηριοποιηθούν και να δοθεί ώθηση στο έργο τους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy