Συνεχίστηκαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ

Για δέκατο κατά σειρά Σαββατόβραδο, πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της νομοθετικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, σε συνολικά 100 σημεία στο Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 160.000 πολίτες. Μετά το πέρας των κεντρικών ομιλιών, μεγάλος αριθμός διαδηλωτών απέκλεισε για μερικές ώρες την περιμετρική υπεραστική εθνική οδό του Τελ Αβίβ, γεγονός που προκάλεσε την αστυνομία να κηρύξει τη διαδήλωση παράνομη, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν προσαγωγές και να εφαρμοσθούν μέτρα καταστολής.

Για πρώτη φορά τα συνθήματα και οι ομιλίες των χθεσινών διαδηλώσεων επικεντρώθηκαν στην ανάγκη θέσπισης Συντάγματος. Το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή της χθεσινοβραδινής διαδήλωσης, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αρχηγός του κεντροαριστερού κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», με εκτενή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, τόνισε ότι «πρέπει η χώρα να μπει σε νέα πορεία και να συνταχθεί μία νέα εθνική συνθήκη».

«Αντί να παρασυρθούμε σε μία πολιτειακή εκτροπή που θα μετατρέψει το Ισραήλ σε ακόμα μία αποτυχημένη δικτατορία της Μέσης Ανατολής, πρέπει να αγωνιστούμε για ένα νέο εθνικό όραμα, που θα προσφέρει αισιοδοξία και έμπνευση για όλους μας», σημείωσε ο Λαπίντ στην ανάρτησή του, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ είναι μία δημοκρατία εβραϊκή, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε κράτος μεσσιανικό, εθνικιστικό, βίαιο και μη δημοκρατικό».

«Η παρούσα κρίση θα πρέπει να λήξει με το κτίσιμο μία νέας ισραηλινής κοινωνίας, πιο καλής, πιο ολοκληρωμένης που θα εξαλείψει τα μίση», επεσήμανε, καταλήγοντας ότι «η θέσπιση Συντάγματος είναι ο μόνος τρόπος που θα μας δώσει ένα κοινό όραμα για όλους μας».

Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η ομιλία που εκφώνησε στη χθεσινοβραδινή αντικυβερνητική διαδήλωση στην παραλιακή πόλη Νετάνια ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ηγέτης του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Ισραήλ, το Σπίτι μας». Αφού άσκησε δριμεία κριτική στο περιεχόμενο των «φωτογραφικών νόμων», όπως τους χαρακτήρισε, που σχετίζονται με την δυνατότητα υπουργοποίησης βουλευτών, ήδη καταδικασμένων από την ποινική δικαιοσύνη, ο Λίμπερμαν τόνισε ότι «παρά τη σύνθετη διαδικασία που πρέπει να εφαρμοσθεί, είναι αναγκαία η θέσπιση Συντάγματος που θα συνοδεύεται με την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου».

«Μόνο έτσι το Ισραήλ δεν θα μετατραπεί σε ένα κράτος θεοκρατικό και απολυταρχικό», κατέληξε.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων πρόκειται να προωθηθούν για τελική ψήφιση από την Ολομέλεια της Κνεσέτ δέσμη νομοθετημάτων που θα εγκαθιδρύσουν την προτεινόμενη δικαστική μεταρρύθμιση. Εντούτοις, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που προωθεί ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού συμβιβαστικού πλαισίου νομοθεσίας. Παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου, καθορίσθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα προβούν άμεσα στην εκκένωση τόσο του παράνομου εβραϊκού καταυλισμού Εβιατάρ στην Δυτική Όχθη, όσο και του παράνομου αραβικού καταυλισμού Χαν Αλ-Άχμαρ στην έρημο Νέγκεβ, προκειμένου να μην αυξηθεί η ένταση ενόψει του ιερού μήνα του Ραμαζανιού που αρχίζει στις 23 Μαρτίου, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωσή τους «μετατίθεται για μετά το Ραμαζάνι».

Με το πέρας των χθεσινοβραδινών διαδηλώσεων, οι διοργανωτές τους ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθούν νέες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται να γίνουν νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποίαν ο Νετανιάχου θα μεταβεί στο Βερολίνο για να πραγματοποιήσει επίσημες συναντήσεις με τη γερμανική πολιτική ηγεσία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy