Συνεχίζει το «σαφάρι» εποικισμού στη Δ. Όχθη το Ισραήλ

FILE PHOTO- An ultra-Orthodox Jewish man walks past buildings under construction in the Israeli settlement of Beitar Ilit, in the occupied West Bank December 22, 2016. REUTERS/Baz Ratner/File photo

«Σθεναρά αντίθετες με τον εποικισμό οι ΗΠΑ» – Δοκιμάζεται ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιθετική και επεκτατική του πολιτική στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και την παγκόσμια κατακραυγή. Όπως έγινε γνωστό χθες, ισραηλινή επιτροπή ενέκρινε περίπου 3.000 νέους εβραϊκούς οικισμούς στην περιοχή. Η ενέργεια αυτή έρχεται στο φως μόλις μια μέρα μετά την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την κατασκευή περισσότερων από 1.355 κατοικιών που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν πως είναι «σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση εποικισμών», στρατηγική που -σύμφωνα με την Ουάσινγκτον- είναι «εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και της διασφάλισης ηρεμίας και που υπονομεύει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών».

«Ανησυχούμε βαθιά για το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση εποικισμών, η οποία είναι εντελώς αντίθετη με τις προσπάθειες μείωσης της έντασης και της διασφάλισης ηρεμίας και που υπονομεύει τις προοπτικές για μια λύση δύο κρατών» ισραηλινού και παλαιστινιακού, πρόσθεσε. «Πιστεύουμε επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για αναδρομική νομιμοποίηση των παράνομων εποικισμών είναι απαράδεκτη», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι διαβίβασαν αυτές τις θέσεις «απευθείας» στους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

Αυτή είναι μια από τις ισχυρότερες θέσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ αναφορικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ είχε υιοθετήσει μια πολιτική μεγαλύτερης κατανόησης. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, τροποποίησε ακόμη και το αμερικανικό δόγμα το 2019, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θεωρούσε πλέον τους εποικισμούς ως αντίθετους με το διεθνές δίκαιο, μια απόφαση που γιόρτασε το Ισραήλ αλλά καταγγέλθηκε από τους Παλαιστίνιους.

Όσο για τις νέες 3.000 κατοικίες, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε (υπό το καθεστώς ανωνυμίας) ότι το σχέδιο είχε εγκριθεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επιβεβαιωθεί η έγκριση της νέας κατασκευής είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, θα εξοργίσει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και θα δοκιμάσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, που αποτελείται από υπερεθνικιστές, κεντρώους και άλλα κόμματα που αντιτίθενται στους εποικισμούς.

Περίπου 475.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν σήμερα στη Δυτική Όχθη, δίπλα σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Ο εποικισμός, που είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο, συνεχίζεται από το 1967, από όλες τις ισραηλινές κυβερνήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ότι οι κατειλημμένες αυτές περιοχές, στις οποίες κατοικούν περίπου 700.000 Ισραηλινοί, αποτελούν διακύβευμα για την επίτευξη ειρήνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει αυτές τις περιοχές ως νόμιμα εδάφη του Ισραήλ. Από την άλλη, η χώρα αναγορεύει τη Δυτική Όχθη σε βιβλική και ιστορική γενέτειρα του ισραηλινού λαού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.