Συνεχίζεται η διαφωνία Υπ. Υγείας – ΠΑΣΥΚΙ για τις λίστες αναμονής

Δεν αντιλαμβάνεται την κρίση ο Υπ. Υγείας· με μέτρα απειλούν οι γιατροί


Με αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα προειδοποιεί η ΠΑΣΥΚΙ σε περίπτωση που δεν λάβει ικανοποιητικές εξηγήσεις σε σχέση με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, στη Βουλή όπου επέρριψε ευθύνες σε γιατρούς για τις λίστες αναμονής αφού δεν παραπέμπουν εγκαίρως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο των κουπονιών, καθώς και για τη δήλωσή του πως κάποιοι γιατροί δηλώνουν «εξουθενωμένοι» από τον όγκο εργασίας κατά τις πρωινές ώρες, αλλά την ίδια στιγμή ανταποκρίνονται στις υπερωρίες που γίνονται τα απογεύματα.

Συγκεκριμένα η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό Υγείας να συγκαλέσει σύσκεψη, ώστε να συζητήσουν τις παραμέτρους που αφορούν τα πιλοτικά προγράμματα και παραπομπές και σχετίζονται με θέματα ιατρικής πρακτικής.

«Η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών του Υπουργείου Υγείας, καθώς και παραπληροφόρησης, μέσω συγκεκριμένων τοποθετήσεων κατά των ιατρών, κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και αυξάνει τις πιθανότητες αντίδρασής τους, καθώς προσβάλλεται τόσο η προσωπική τους αξιοπρέπεια, όσο και η επαγγελματική τους. Αναμένουμε από τον έντιμο Υπουργό Υγείας, μετά τις προφορικές εξηγήσεις προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., όπως συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη, κατά την οποία θα τεθούν προς συζήτηση όλες οι παράμετροι που αφορούν το θέμα των πιλοτικών προγραμμάτων και παραπομπών και που σίγουρα δεν σχετίζονται μόνο με απλοποιημένα επιχειρήματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά πρωτίστως με θέματα ιατρικής πρακτικής και της ιερής σχέσης του θεράποντος ιατρού με τον ασθενή».

Άμεση ήταν ωστόσο η απάντηση από πλευράς Υπουργείου Υγείας το οποίο σημειώνει πως μετά και από την τελευταία ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι επιχειρείται τεχνηέντως από τη συντεχνία η πυροδότηση έντασης. «Οι κινήσεις αυτές δημιουργούν ερωτηματικά τη στιγμή που ο Υπουργός Υγείας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τις συντεχνίες για επίλυση τόσο των προβλημάτων της καθημερινότητας όσο και θεμάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης».


Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει περαιτέρω ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα λάβει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει.

Ακολούθως διευκρινίζει ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή του προγράμματος για τη μείωση των λιστών αναμονής είτε μέσα από υπερωριακή απασχόληση είτε με την παραπομπή στον ιδιωτικό τομέα υιοθετήθηκε πρωτίστως για την εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή με τη σύμφωνη γνώμη και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και προσθέτει ότι το πρόγραμμα υπερωριακής απασχόλησης εφαρμόζεται στη βάση της εθελοντικής συμμετοχής των επαγγελματιών υγείας, ως κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας και των εισοδημάτων τους.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.