Συνεχίζεται ο εμπαιγμός και οι «δυσκολίες» για αποζημίωση της απώλειας χρήσης περιουσίας στα κατεχόμενα

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής προσφύγων της Βουλής τέθηκε σήμερα το ζήτημα που αφορά την αποζημίωση της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφέρθηκε σε αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν στο ζήτημα την καταβολής αποζημιώσεων. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στη συζήτηση σεναρίων, εάν δεν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, ανάμεσα στις οποίες είναι η αδυναμία εκτίμησης των περιουσιών, η οποία στην μελέτη που έχει εκπονηθεί βασίστηκε σε τιμές του 1974, ενώ υπάρχει μεγάλο ποσοστό αδήλωτης ιδιοκτησίας που κυμαίνεται στο 19%. Ο κ. Νουρής είπε ότι η προσφυγική πολιτική πρέπει να αναθεωρηθεί γιατί άλλες είναι οι ανάγκες του 1974 και άλλες τώρα. Σημείωσε ότι η όποια λύση βρεθεί πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη. Εντός της επιτροπής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι προσβλητικό να πουν σε ένα πρόσφυγα που έχασε το βιός του ότι θα του δώσουν 50-100 ευρώ αποζημίωση. Ακόμα εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα ενέχει εθνικό και όχι πολιτικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος τόνισε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ίσως να πιστεύει ότι η Επιτροπή Προσφύγων είναι δεξαμενή σκέψης, think tank, όπου μπορεί να αντλήσει εισηγήσεις για προβληματισμό.

Τόνισε ότι οι κυβερνώντες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν απαντήσεις. Πρόσθεσε ότι εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε βήμα ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για την στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών. Ο κ. Κέττηρος τόνισε ότι υπάρχει τραγική επανάληψη των προβλημάτων και των περιορισμών για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της και να αναλογιστεί ότι δεν μπορεί να παίζει με όρους προεκλογικής περιόδου και επικοινωνιακών τακτικισμών με τον προσφυγικό κόσμο. Επίσης τόνισε ότι το 2017 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και νυν Υπουργός Οικονομικών αλλά και στελέχη του ΔΗΣΥ έταζαν μέσα από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα ότι μέχρι τα μέσα του 2018 θα λειτουργούσε το συγκεκριμένο σχέδιο. Σήμερα, το 2022 λένε ότι υπάρχουν δυσκολίες και δεν μπορούν να προχωρήσουν, βάζοντας όμως στο τραπέζι, την δαμόκλειο σπάθη όλων των στεγαστικών προγραμμάτων.

Ο ΔΗΣΥ δια του Νίκου Γεωργίου αναφέρει ότι η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της απόδοσης απώλειας χρήσης της περιουσίας και στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Το ΔΗΚΟ δια του Χρίστου Σενέκη σημειώνει ότι η αποζημίωση για την απώλεια χρήση των κατεχόμενων περιουσιών θα μπορούσε ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο για να περιοριστεί η προσφυγή στην επιτροπή Ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων και το ξεπούλημα περιουσιών. Πρόσθεσε ότι για το οποιοδήποτε ποσό θα καταβάλλεται ως αποζημίωση για την απώλεια χρήσης αν και εφόσον θεσμοθετηθεί, θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο θα μπορούσε να διεκδικείται μέσω διακρατικής προσφυγής στο ΕΔΑΔ.

Ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι πρόσφυγες λέγοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε εδώ και δυο χρόνια.  Τόνισε ότι οφείλει η εκτελεστική εξουσία να βρει λύσεις, λέγοντας ότι χάνονται 16-18 εκ. ευρώ το χρόνο που θα μπορούσαν να πηγαίνουν στους πρόσφυγες.

Ο Μιχάλης Γιακουμή της ΔΗΠΑ σημείωσε ότι είναι καθήκον του κράτους να προσφέρει στεγαστική πολιτική σε παιδιά προσφύγων, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ πρόσφυγα και της περιουσίας τους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.