Συνεχίζεται το διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή που πραγματοποιείται στην Πάφο

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για την «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» συνεχίζεται και σήμερα για 2η ημέρα από το Ινστιτούτο Κύπρου, στο ξενοδοχείο Aphrodite Hillς στην Πάφο.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χτες πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, τις θέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με την «Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Στο συνέδριο, που γίνεται τόσο με φυσική παρουσία όσο και διαδικτυακά, λαμβάνουν μέρος κορυφαίοι επιστήμονες σε θέματα περιβάλλοντος, Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ και άλλοι ομιλητές και ερευνητές. Σήμερα δεύτερη μέρα του Συνεδρίου διακεκριμένοι ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδος, Νίκος Χριστοδουλίδης Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ. Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργος Κρεμλής Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδος σε θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Michel Jarraud, ο Καθηγητής Hany Heal πρώην Υπουργός της Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Επιστημονικής Έρευνας , ο Κώστας Καρτάλης Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας. Επίσης ο Καθηγητής Ζvi Ben- Avraham στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ- Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ισραήλ. Ακόμη η κ. Κλέλια Βασιλείου Επίτροπος Περιβάλλοντος , και η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή πρώην Υπουργός Εξωτερικών.

Τις επιστημονικές δράσεις της Πρωτοβουλίας, στις οποίες συμμετέχουν πέρα των 200 επιστημόνων από 25 χώρες, συντονίζει το Ινστιτούτο Κύπρου, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας. Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας για την Κλιματική και Ατμοσφαιρική Έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφοριακό σημείωμα, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες της περιοχής της ΑΜΜΑ, η Πρωτοβουλία στοχεύει στην έναρξη ή στην ενίσχυση δύο προτεραιοτήτων , της έρευνας που επικεντρώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής από περιφερειακά και διεθνή ερευνητικά ιδρύματα και αποσκοπεί, α) στην διεξοδική ανάλυση και ακριβή πρόβλεψη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή και β) στην ανάπτυξη μιας “εργαλειοθήκης” πιθανών δράσεων για την αντιμετώπιση των κλιματικών προσκλήσεων στην περιοχή και την δημιουργία και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και μετριασμού των επιπτώσεων της.

Ακόμη στον σχεδιασμό πολιτικών για τις ανάγκες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε συντονισμό με διακρατικούς και πολυεθνικούς ενδιαφερόμενους φορείς ( ΕΕ και ΟΗΕ) και οργανισμούς ( WMO,FAO, WHO) για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής με στόχο α) την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και των σχετικών Εθνικών Σχεδίων, β) την υιοθέτηση ειδικών προγραμμάτων δράσης για τομείς που σχετίζονται με την οικονομία και την κοινωνία, και γ) τη διερεύνηση συγκεκριμένων τεχνο- οικονομικών σεναρίων για τον μετριασμό των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στις χώρες της ΑΜΜΑ. Επισημάνθηκε επίσης πως ένα απαραίτητο στοιχείο για την επίτευξη αυτής της προσπάθειας είναι και ο προσδιορισμός των αναγκαίων πόρων για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.

Κατά την έναρξη των εργασιών χτες Τετάρτη, στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Δρ. Laurent Fabius, Πρόεδρος του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Πρίγκιπας El Hassan bin Tala της Ιορδανίας, ο Καθηγητής Jeffrey Sachs Πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον Ωκεανούς και Αλιεία. Ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Petteri Taalas, Υφυπουργός Έρευνας και ο Υπουργός Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Mohamad Abdel Aty.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.