Συνεχίζεται το κόλπο με τον ΦΠΑ στα «χρυσά» διαβατήρια

Το ΑΚΕΛ πιέζει να κλείσει άμεσα η τρύπα, αλλά το ΥΠΟΙΚ «παίζει» καθυστέρηση


Συνεχίζεται το κόλπο με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα τα οποία αγοράζονται μέσω του προγράμματος των «χρυσών» διαβατηρίων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων ύψους εκατομμυρίων ευρώ για το κράτος.

έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατέδειξε ότι χιλιάδες ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν μέσω του Επενδυτικού Προγράμματος, χρεώθηκαν με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, ο οποίος παραχωρείται για κοινωνικούς λόγους αντί με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19%, ο οποίος επιβάλλεται στις επενδύσεις, με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει έσοδα ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Λόγω της επισήμανσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και επειδή εκκρεμούν ακόμη 586 αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν αφού υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της υποβολής αιτήσεων μέχρι την 1η Νοεμβρίου, το ΑΚΕΛ ζήτησε να συζητηθεί άμεσα η πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε από τον Νοέμβριο του 2019, με σκοπό να κλείσει η τρύπα στη νομοθεσία.

Η πρόταση συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία η ομάδα του ΑΚΕΛ τόνισε την ανάγκη για διόρθωση της νομοθεσίας το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποφευχθούν τουλάχιστον νέες απώλειες εσόδων για το κράτος. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Οικονομικών επικαλέστηκε νομικά και τεχνικά ζητήματα, προσπαθώντας να μεταθέσει τη συζήτηση του θέματος σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα ο ΔΗΣΥ διά του Ονούφριου Κουλλά είπε ότι «δεν πρέπει να ξηλώσουμε ό,τι καλό είχαμε για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για μετάθεση της συζήτησης συνδέεται με τις αιτήσεις που εκκρεμούν για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News