Συνεχίζεται το κύμα μαζικών απολύσεων στις ΗΠΑ – Meta, Amazon και πάει λέγοντας…

Κατά χιλιάδες συνεχίζουν να απολύουν εργαζόμενους αμερικανικά μονοπώλια, με τη μεγαλοεργοδοσία να εντείνει σχέδια «αναδιαρθρώσεων», για τη θωράκιση των καπιταλιστικών κερδών από τις «αναταράξεις» στην οικονομία.

Η διοίκηση της «Meta», μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram κ.λπ., μεσοβδόμαδα κάλεσε τους εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική να εργαστούν από το σπίτι, καθώς ετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος περίπου 4.000 απολύσεων από τις 10.000 που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτη. Οι απολύσεις αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και WhatsApp και το τμήμα εικονικής πραγματικότητας Reality Labs.

Την Τρίτη, η διαδικτυακή μεσιτική εταιρεία «Opendoor» ανακοίνωσε απολύσεις 560 εργαζομένων (22% του προσωπικού), με τη διοίκηση να επικαλείται «ζητήματα οξείας μετάβασης στην αγορά κατοικιών», μετά και τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Η αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «McKinsey & Company» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.400 άτομα στο πλαίσιο εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Στον ίδιο κλάδο, 3.000 απολύσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η βρετανική «Ernst&Young», ενώ 19.000 απολύσεις προβλέπει το σχέδιο «μείωσης του λειτουργικού κόστους» που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου η «Accenture». Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι και η KPMG προτίθεται να απολύσει 700 εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων νυφικών, «David’s Bridal», ανακοίνωσε απολύσεις άνω των 9.000 εργαζομένων σε όλες τις ΗΠΑ, ειδοποιώντας σχετικά και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας στις 14/4, ενώ έντονη είναι η φημολογία για πιθανή υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα.

Περικοπές θέσεων εργασίας αποφάσισε και η αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «Electronic Arts», που αποφάσισε να απολύσει περίπου 780 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα και η «Amazon» αποφάσισε την απόλυση 9.000 εργαζομένων, πέρα από τις 18.000 απολύσεις που είχε ανακοινώσει τον Γενάρη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy