Συνεχίζεται το παρασκήνιο για τον προϋπολογισμό – Επαφές Προεδρικού – ΔΗΣΥ με ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Συμμαχία και Συνεργασία

Επαφές Προεδρικού - ΔΗΣΥ με ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Συμμαχία και Συνεργασία

Φουντώνει το παρασκήνιο ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής το τριήμερο 17-19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τις ηγεσίες ή/και μεμονωμένα στελέχη των κομμάτων ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Συμμαχία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν τις 28 ψήφους που απαιτούνται για εξασφάλιση της πλειοψηφίας, ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Μάλιστα το Προεδρικό θεωρεί δεδομένες τις ψήφους του ΕΛΑΜ (2) και του Γιώργου Λιλλήκα της Συμμαχίας (1), ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει το ρόλο να «ψήσει» την ΕΔΕΚ (3). Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αναλάβει να «ψήσει» τα πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ τα οποία αποχώρησαν και δημιούργησαν τη Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων (3). Επίσης, δεδομένες είναι οι ψήφοι του ΔΗΣΥ (18) και της Αλληλεγγύης (2).

Σημειώνεται ότι το παρασκήνιο το οποίο έχουν οργανώσει το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ στοχεύει στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού, χωρίς σημαντικές αλλαγές επί της φιλοσοφίας της κυβέρνησης και σίγουρα χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημα για την παραχώρηση αντιγράφων των φακέλων των «χρυσών» διαβατηρίων στον Γενικό Ελεγκτή. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ δεν πραγματοποιούν παρασκηνιακές επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα με το ΑΚΕΛ (16), το ΔΗΚΟ (7) και τους Οικολόγους (2).

Εν τω μεταξύ, την ίδια ώρα που φουντώνει το παρασκήνιο φουντώνουν και οι εκβιασμοί από τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απείλησε ανοικτά με τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την παιδεία, ενώ όλοι οι υπουργοί οι οποίοι πέρασαν τις τελευταίες μέρες από τη Βουλή απείλησαν με τις χορηγίες, τα επιδόματα και τα αναπτυξιακά έργα.

Μηχανισμός ελέγχου

Εν τω μεταξύ, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναμένεται να εξετάσουν στη σημερινή τους συνεδρία τις τροπολογίες των κομμάτων, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια για ομαδοποίηση προτάσεων με παρόμοιο περιεχόμενο.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει ήδη 29 τροπολογίες, ενώ η ΕΔΕΚ 10 και οι Οικολόγοι 27. Επίσης, πριν την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών αναμένεται να κατατεθούν οι τροπολογίες και των υπόλοιπων κομμάτων, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση.

Από τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν μέχρι στιγμής, είναι ευδιάκριτη η προσπάθεια των κομμάτων να στήσουν ένα μηχανισμό ελέγχου των δαπανών αλλά και να αλλάξουν τον προϋπολογισμό στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα πολλές από τις προτάσεις αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αιτήσεις για «χρυσά» διαβατήρια, το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας κτλ.

Το τελικό ξεκαθάρισμα των τροπολογιών των κομμάτων θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών. Στην ίδια συνεδρία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το σκηνικό όσον αφορά την έκβαση του προϋπολογισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy