Συνεχίζεται το ράβε-ξήλωνε στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου

Μετά από υποδείξεις και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του για τα μεταλλικά σκιάδια στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, οι κατασκευές θα τροποποιηθούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις τρεις μόνιμες μεταλλικές κατασκευές θα ξηλωθούν οι δύο πλευρές ώστε να μην εμποδίζεται η θέα προς το Κάστρο και να μην κρύβονται τα διατηρητέα κτίρια. Η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων έγινε γνωστή μετά από επιστολή του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χατζημιτσιή, ο οποίος ζητούσε ενημέρωση για τη θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η επιστολή του κ. Χατζημιτσιή είχε αποσταλεί στις 16 Μαρτίου και η απάντηση του Τμήματος Αρχαιοτήτων έφθασε στον ίδιο με κοινοποίηση και στον Δήμο Πάφου στις 29 Μαρτίου. Όπως αναφέρει στην επιστολή της η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, δεν είχε δοθεί συγκατάθεση για τα σκιάδια. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «όταν το 2021 στα πλαίσια σχετικής διαβούλευσης, μας είχαν κοινοποιηθεί σχέδια προτεινόμενων αναπτύξεων στο χώρο του παλαιού λιμανιού, με επιστολή μας προς τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομία και Οικήσεως και κοινοποίηση προς τον Δήμο Πάφου είχαμε ζητήσει -ανάμεσα σε άλλα- τα “σκιάδια τύπου Γ” που φαίνονταν στα σχέδια να καταργηθούν.

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε στη συνεδρίαση, τότε δεν υπήρχαν σχέδια για τα σκιάδια που τελικά κατασκευάστηκαν και για τα οποία εξασφαλίστηκε μόνο η συναίνεση του Τμήματος Πολεοδομίας. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι η συναίνεση του Τμήματος Πολεοδομίας δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα συναινούσε και το Τμήμα Αρχαιοτήτων».

Ακόμη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παραδέχθηκαν ότι είχαν κάνει λάθος όταν έδωσαν την έγκρισή τους για τα σχέδια που είχαν παρουσιαστεί από τον αρχιτέκτονα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο θα επηρέαζε την εικόνα της περιοχής. Πρόσφατα τα κτίρια ενοικιάστηκαν μέσω διαγωνισμού προσφορών που προκήρυξε η Αρχή Λιμένων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη στάση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δήμος Πάφου και Αρχή Λιμένων είναι έτοιμοι να ξηλώσουν τις δύο πλευρές των σκιαδίων. Ωστόσο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρούν πως η καλύτερη λύση είναι να απομακρυνθούν εντελώς από την περιοχή. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα. Πέρα όμως από τις προθέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα πρέπει να σταθμιστούν και σχετίζονται με τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με τον ενοικιαστή των κτιρίων.

Πέραν των €200.000 στοίχισαν τα σκιάδια
Τα σκιάδια για τα οποία υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από φορείς, παράγοντες και απλούς πολίτες στην Πάφο κατασκευάστηκαν σχεδόν πριν 2 χρόνια για να εξυπηρετήσουν την εμπορική χρήση των κτιρίων και σε αντικατάσταση άλλων σκιαδίων που είχαν κατεδαφιστεί. Το συνολικό κόστος ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, όμως από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στην περιοχή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

 

Κώστας Νάνος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy