Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για το κέντρο αναψυχής στον τεκέ Χαλά Σουλτάν

ÅîùôåñéêÞ Üðïøç ôïõ ôåìÝíïõò ÷áëÜ ÓïõëôÜí óôç ËÜñíáêá , Ôñßôç 27 Ïêôùâñßïõ 2009 .

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις για τη λειτουργία ενός κέντρου αναψυχής στην περιοχή του τεκέ Χαλά Σουλτάν που βρίσκεται στη Λάρνακα.

Η «προεδρία» σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι με εντολή του Ερσίν Τατάρ υπήρξε επικοινωνία με την ε/κ πλευρά μέσω της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και μεταφέρθηκε το μήνυμα ότι «υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις», καθώς και ότι «δεν θα γίνει ανεκτή η ακατάλληλη χρήση του περιβάλλοντα χώρου» του τεκέ.

«Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής, οι ε/κ αρχές δήλωσαν ότι χορηγήθηκε άδεια “καφετέριας” για τον εν λόγω χώρο προκειμένου να χρησιμοποιείται κατάλληλα από τους επισκέπτες του τεκέ Χαλά Σουλτάν και της Αλυκής, ότι δεν θα υπάρχει άλλη χρήση και ότι ο χώρος αυτός θα κλείνει μετά τις 19.00 το βράδυ. Το θέμα θα συνεχίσει να παρακολουθείται στενά από την προεδρία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στον τ/κ Τύπο και ο ιμάμης του τεκέ, Σακίρ Αλεμντάρ, ο οποίος ανέφερε ότι στην περιοχή λειτουργούσε μια ταβέρνα προηγουμένως. «Όταν η κοινότητα και ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαινοέρχονταν αυξήθηκε, έγινε καταγγελία, με την οποία εκφράσαμε την αντίθεση μας. Συμφώνησαν και τερμάτισαν τη λειτουργία. Όλες οι επόμενες κυβερνήσεις συμμορφώθηκαν με την απόφαση αυτή», ανάφερε ο κ. Αλεμντάρ.

Σχετικά με τη νέα εξέλιξη, ο Τ/κ ιμάμης ανάφερε ότι ζήτησαν πληροφόρηση και ότι τον Δεκέμβριο φωτογράφισαν τις εργασίες επισκευής του χώρου και ζήτησαν ενημέρωση, ενώ απέστειλαν και επιστολή. Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι μία Ε/κ φροντίζει τις γάτες που εγκαταλείπονται στον χώρο και ότι οι ίδιο το επιτρέπουν αυτό και την υποστηρίζουν. «Αυτή η γυναίκα ανέφερε ότι θα την συλλάβουν. Αύριο θα συναντηθούμε με τον δήμαρχο. Δεν θέλουμε ένα χώρο διασκέδασης εκεί με τρόπο που δεν συνάδει με εμάς, το Ισλάμ. Ο τεκές του Χάλα Σουλτάν είναι ένα από τα πιο ιερά προσκυνήματα του ισλαμικού κόσμου. Είναι η κληρονομιά και το δώρο του Προφήτη», πρόσθεσε.

Ο κ. Αλεμντάρ αναφέρθηκε και στις διαβουλεύσεις που γίνονται με το ΕΒΚΑΦ για το ζήτημα, προσθέτοντας ότι «τα προβλήματα πλέον λαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy