Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αναθεωρημένα βιβλία στα κατεχόμενα

Σε αγωγή ενάντια στην αλλαγή και την επικαιροποίηση των βιβλίων του δημοτικού, προχώρησε η συντεχνία των τ/κ δασκάλων στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι γγ της συντεχνίας, Μπουράκ Μαβίς δήλωσε ότι σύμφωνα με τον «κανονισμό περί πνευματικών δικαιωμάτων», για να αλλάξουν τα βιβλία πρέπει πρώτα να ληφθεί άδεια από τους συγγραφείς και είναι παράνομο για το «τμήμα εκπαίδευσης» και το «υπουργείο παιδείας» να αγγίξουν έστω και ένα κόμμα των βιβλίων χωρίς την άδεια των συγγραφέων.

Δεν πρόκειται για επικαιροποίηση των βιβλίων, αλλά για άμεση πολιτιστική παρέμβαση, σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σε ανάρτηση στα ΜΚΔ έγραψε για το βιβλίο κοινωνικών επιστημών της 5ης δημοτικού, με αφορμή ένα ορθογραφικό λάθος.

«Μακάρι αυτό να ήταν το μοναδικό λάθος! Γίνεται διάκριση μεταξύ ‘Παραδοσιακής φορεσιάς της βόρειας Κύπρου’ και ‘Παραδοσιακής φορεσιάς της νότιας Κύπρου’. Δώστε προσοχή! Αυτό θα ήταν επίσης λάθος, αλλά δεν γίνεται διάκριση μεταξύ ‘Τουρκοκυπριακής’ και ‘Ελληνοκυπριακής’ φορεσιάς! Και αυτό θα ήταν λάθος, όμως δεν είναι διάκριση ‘τουρκοκυπριακής’ και ‘ελληνοκυπριακής’ φορεσιά! Σίγουρα η χρήση αυτών των φορεσιών δεν άρχισε μετά το 1974. Μήπως υπήρχε διάκριση μεταξύ βόρειας και νότιας Κύπρου στις φορεσιές πριν από το 1974; Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι στην Πάφο, που είναι στο νότο, φορούσαν τα ρούχα της ‘εικόνας 2.29’ και οι Τουρκοκύπριοι στην Κερύνεια, που είναι στο βορρά, φορούσαν τα ρούχα της ‘εικόνας 2.28’; Αυτή είναι η έκταση των γνώσεων εκείνων που ενημερώνουν αυτά τα βιβλία για την ιστορία της Κύπρου;».

Θέλετε να διδάξετε στα παιδιά μας πράγματα που θα μπερδέψουν ακόμα και αυτά που γνωρίζουν για την ιστορία αυτού του τόπου, παραβλέποντας την ιστορική συνείδηση, με ανοησίες και ψευδείς πληροφορίες που είναι ασύμβατες με τα γεγονότα και τα δεδομένα, διερωτήθηκε ο κ. Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy