Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ για 13η εβδομάδα

Για 13ο διαδοχικό Σαββατόβραδο πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ισραήλ μαζικές διαδηλώσεις κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης, που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Στην κεντρική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ συμμετείχαν 100.000 πολίτες, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας και των φορέων των διοργανωτών. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα και σε αλλά 150 σημεία ανά την ισραηλινή επικράτεια.

Στο Τελ Αβίβ σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκλείσει την περιμετρική εθνική οδό Αγιαλόν. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν τηλεοπτικά πλάνα που απεικόνισαν έφιππο αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων να κτυπά με το γκλομπ του νεαρή γυναίκα διαδηλώτρια, οδηγώντας σε πληθώρα επικριτικών σχολίων κατά της επιχειρησιακής τακτικής της αστυνομίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα το απόγευμα, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από τις ιδιωτικές κατοικίες Υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης . Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε διαδήλωση έξω από το σπίτι του Μπένι Γκαντς, πρώην Υπουργού Άμυνας και ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης «Παράταξη Εξουσίας». Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα που τον προειδοποιούσαν ότι «δεν έχει λάβει την εντολή από τους ψηφοφόρους του να συμβιβαστεί στα όσα ορίζει η δικαστική μεταρρύθμιση».

Η διαδήλωση έξω από την κατοικία του Γκαντς πραγματοποιήθηκε επειδή πρόσφατα μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ η πληροφορία ότι Υπερορθόδοξοι Υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου φέρονται να προτείνουν στον Γκαντς και στο κόμμα του να περιληφθούν στον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, δεδομένου ότι η δημοτικότητα του Γκαντς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy