Συνεχίζονται οι διεργασίες για αεροπορική και ναυτική βάση στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Τατάρ

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την εγκατάσταση ΙΗΑ (μη οπλισμένων drones) στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου και μια ναυτική βάση στην κατεχόμενη περιοχή Τρικώμου – Αμμοχώστου, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του στο ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή και σε μια αποτίμηση της χρονιάς που κλείνει, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι το παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο δόθηκε στις «δυνάμεις ασφαλείας» για να γίνει εκεί μια βάση για τα τουρκικά ΙΗΑ. «Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες και για τη ναυτική βάση. Αυτά (η αεροπορική και η ναυτική βάση) αξιολογούνται σε υψηλό επίπεδο».

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι μια εγγυήτρια χώρα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η μητέρα πατρίδα μας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη χώρα σε αυτήν την περιοχή». Τα μηνύματα έχουν δοθεί, συνέχισε λέγοντας ότι είναι σημαντική η διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η διατήρηση των δικαιωμάτων στη Γαλάζια Πατρίδα και η τουρκο-ελληνική ισορροπία στην περιοχή.

Τα ΙΗΑ και τα SİHA (drones με όπλα) και η κυριαρχία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στον εναέριο χώρο του ψευδοκράτους τους έδωσε δύναμη, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει ιστορικά και νομικά δικαιώματα στο νησί που χρονολογούνται από το 1571 και αυτό θα συνεχιστεί, είπε ο Ερσίν Τατάρ. «Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι πραγματικά ευχαριστημένος από τις ΕΕ εγγυήσεις της Τουρκίας, που οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις  οι μεχμετσίκ βρίσκονται στο νησί ως αποτρεπτική δύναμη Διότι η ασφάλειά μας εδώ είναι εγγυημένη μόνο με την παρουσία Τούρκων στρατιωτών σε αυτό το νησί».

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, οι εξελίξεις όσον αφορά το φυσικό αέριο, τους υδρογονάνθρακες, την ενέργεια και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξήσει την πολιτική και στρατηγική αξία του ψευδοκράτους στην περιοχή και υπογράμμισε την σημασία της κυριαρχίας της «χώρας» στον εναέριο χώρο, το FIR και τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.