Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Τ/κ εκπαιδευτικών στα κατεχόμενα

Με κύριο σύνθημα «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, δεν θα σιωπήσουμε» οι ηγεσίες των συντεχνιών των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών (KTÖS και KTOEÖS) πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το «υπουργείο παιδείας», στην πόρτα του οποίου άφησαν ένα μαύρο στεφάνι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι συνδικαλιστές διαμαρτύρονται για την κακή κτιριακή κατάσταση πολλών σχολείων, υποστηρίζουν ότι εργάζονται με κίνδυνο την ζωή τους και στα δημόσια σχολεία επικρατεί χάος. Ο γγ της συντεχνίας των δασκάλων, Μπουράκ Μαβίς σημείωσε και τα προβλήματα γλώσσας για ξένους μαθητές. Οι ξένοι μαθητές στην περιοχή Τρικώμου, είπε, έφτασαν το 41% ενώ γενικά στη «χώρα» είναι στο 8%.

Οι συνδικαλιστές ζητούν να καταργηθεί ο τελευταίος «νόμος» για την εισδοχή στο «δημόσιο» που περιορίζει αμοιβές και δικαιώματα σε νεοεισερχόμενους, ενώ απαιτούν και την εφαρμογή του ολοήμερου σχολείου άμεσα.

Σήμερα, η συντεχνία των δασκάλων προέβη σε απεργία σε τρία δημοτικά σχολεία.

Αλλοδαποί μαθητές

Στο 10,4% έχει ανέλθει ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία στα κατεχόμενα και δεν έχουν την τουρκική ως μητρική τους γλώσσα, σύμφωνα με όσα γράφει ο Σαλίχ Σαρπτέν στη Γενί Ντουζέν σήμερα.

Το ΓΤΠ αναφέρει πως ο κ. Σαρπτέν γράφει ότι το φαινόμενο αυτό αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και αναφέρει αναλυτικά πως ο αριθμός των μαθητών των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η τουρκική είναι 2.981 στη δημοτική εκπαίδευση, δηλαδή ποσοστό 10,1%, στον γυμνασιακό κύκλο είναι 1.487 δηλαδή ποσοστό 12,4% και 1.490 στο λύκειο, δηλαδή ποσοστό 9,60%. Σύνολο 10,4% δηλαδή.

Ο αριθμός αυτών των μαθητών ήταν 1.436 το 2019, το 2020 ήταν 2.236, το 2021 ήταν 3.127, αυξήθηκαν σε 4.371 το 2022 και 5.958 το 2023.

Ο αρθρογράφος γράφει πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, ωστόσο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία 5 χρόνια και το ποσοστό 10,4% σημαίνει πως σε κάθε τάξη υπάρχουν τουλάχιστον 3 μαθητές των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η τουρκική.

Το ζήτημα δεν είναι απλώς η έλλειψη επικοινωνίας, σημειώνει, αφού οι μαθητές δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί, ούτε οι δάσκαλοι να τους καταλάβουν, αλλά και το ότι υπάρχει πρόβλημα στην ταχύτητα εκμάθησης καθώς και στο γεγονός ότι οι μαθησιακές ανάγκες αυτών των μαθητών διαφέρουν από των υπολοίπων και δεν μπορεί να τους παρασχεθεί ουσιαστική εκπαίδευση.

Η Χαβαντίς επικαλείται έκθεση της τ/κ συντεχνίας δασκάλων και δηλώσεις του γγ, Μπουράκ Μαβίς και γράφει ότι μαθητές από τουλάχιστον 45 διαφορετικές χώρες φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, η πλειοψηφία των οποίων είναι από την Τουρκία, η μητρική γλώσσα των μαθητών από 44 διαφορετικές χώρες που φοιτούν σε δημόσια δημοτικά σχολεία δεν είναι η τουρκική, σε τουλάχιστον 15 δημοτικά σχολεία, το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι η τουρκική είναι 10% ή περισσότερο. Το σχολείο με το υψηλότερο ποσοστό βρίσκεται στην περιοχή Τρικώμου με 40%.

Το 40% των σχολείων δήλωσαν ότι έκαναν ενδοσχολικές ρυθμίσεις για την ένταξη των αλλοδαπών μαθητών με τα δικά τους περιορισμένα μέσα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy