Συνεχίζονται σταθερά οι εγγραφές στο ΓεΣΥ – Έφτασαν τις 110.000 οι δικαιούχοι

  • Έφτασαν τις 110.000 οι δικαιούχοι που έχουν επιλέξει προσωπικό γιατρό
  • Το 50% των φαρμακείων

 

Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εγγραφές των δικαιούχων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ενώ προχωρούν και με την επιλογή προσωπικού ιατρού. Την ίδια ώρα αυξάνονται και οι αριθμοί των γιατρών που επιλέγουν να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί. Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΟΑΥ, μέχρι χθες ο αριθμός των δικαιούχων που είχαν εγγραφεί έφθασε τις 110.000 χιλιάδες, ενώ και οι προσωπικοί γιατροί ξεπέρασαν τους 300. Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, όπως μας αναφέρθηκε, συνεχίζεται το ενδιαφέρον και από πλευράς ειδικών γιατρών, ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως και μετά τη λειτουργία του ΓεΣΥ τον ερχόμενο Ιούνιο θα αυξηθεί και ο αριθμός των ενδιαφερομένων.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ήδη ένας αριθμός έχει αποφασίσει να συμβληθεί με τον ΟΑΥ, ενώ υπάρχουν και αυτά που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να μείνουν εκτός ΓεΣΥ και να ενταχθούν στο ιδιωτικό δίκτυο, μια μορφή αντί-ΓεΣΥ. Ερωτηθείς σχετικά λειτουργός του ΟΑΥ, απάντησε πως μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, που θα μπει σε εφαρμογή η ενδονοσοκομειακή φροντίδα, υπάρχει ακόμη χρόνος ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική συμμετοχή και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που ενδεχομένως σήμερα παρουσιάζονται και αρνητικά. Χαρακτηριστικές είναι δε οι περιπτώσεις αρκετών γιατρών οι οποίοι διατηρούν τα ιατρεία τους σε μεγάλα ιατρικά κέντρα, τα οποία δήλωσαν πως δεν θα συμβληθούν με το ΓεΣΥ, ενώ οι γιατροί έχουν εγγραφεί ως προσωπικοί γιατροί.

Επίσης να σημειώσουμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή σε έκτακτη συνεδρία της η Επιτροπή Υγείας της Βουλής θα τοποθετηθεί για τα εκκρεμούντα νομοθετήματα που αφορούν στους Κανονισμούς για τα κλινικά εργαστήρια και στα υπόλοιπα νομοθετήματα που αφορούν στα φάρμακα. Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά θέματα, να υπενθυμίσουμε πως για να έχει κάποιος πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που παρέχονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ, θα πρέπει να εγγραφεί στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού (ΠΙ).

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να αναζητούν τους προσωπικούς ιατρούς οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας προσωπικού ιατρού στα πλαίσια του ΓεΣΥ, είτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, είτε στη Διαδικτυακή Πύλη Δικαιούχων, είτε σε έντυπους καταλόγους τους οποίους θα διαθέτει ο Οργανισμός σε διάφορα σημεία που θα κοινοποιηθούν προς τους δικαιούχους.

Η αίτηση για εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: ηλεκτρονικά, μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων, ή μέσω επίσκεψης σε προσωπικό ιατρό. Απαραίτητη η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό ιατρό Δικαιούχοι που έχουν ήδη ειδοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω της Διαδικτυακής Πύλης Δικαιούχων ότι ο προσωπικός ιατρός που επέλεξαν αποδέχθηκε το αίτημα εγγραφής στον κατάλογο δικαιούχων για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, πρέπει απαραίτητα να επισκεφθούν τον προσωπικό ιατρό. Κατά την πρώτη αυτή επίσκεψη, ο προσωπικός ιατρός θα συμπληρώσει/επιβεβαιώσει στοιχεία που αφορούν τους δικαιούχους και θα υπογράψουν από κοινού το «έντυπο κοινής αποδοχής». Επίσης, ο προσωπικός ιατρός θα παραδώσει ένα μοναδικό αριθμό, ο οποίος σε συνδυασμό με σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα δώσει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο των Ιατρικών τους Δεδομένων.

Το 50% των φαρμακείων και εργαστηριών υπέγραψαν

Ήδη το 50% των φαρμακείων και το 50% των κλινικών εργαστηρίων έχουν προχωρήσει και έχουν συνάψει συμφωνία με τον ΟΑΥ ώστε να ενταχθούν εντός ΓεΣΥ. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των δικαιούχων στις υπηρεσίες αυτές, ισχύουν συγκεκριμένες παραμέτροι: Οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε φαρμακείο για την παροχή υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας υγείας, αφού λάβουν συνταγή από: προσωπικό ιατρό (ΠΙ) ή ειδικό ιατρό (ΕΙ) ή οδοντίατρο ή Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ). Να σημειώσουμε πως το ΓεΣΥ καλύπτει μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ο καθορισμός του ποια φάρμακα είναι συνταγογραφούμενα και ποια όχι καθορίζεται με διάταγμα από το Υπουργείο Υγείας και δεν έχει να κάνει με το αν πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο φαρμακοποιός τα παρέχει χωρίς συνταγή για οποιουσδήποτε λόγους (π.χ. υπάρχει παλιά συνταγή, δεν είναι αυστηρά ελεγχόμενα κ.λπ.) Εννοείται ότι το ΓεΣΥ θα καλύπτει φάρμακα που χρησιμοποιούνται τόσο στις χρόνιες και οξείες παθήσεις καθώς και στις σοβαρές και σπάνιες ασθένειες. Η πρόσβαση σε εργαστήρια, νοσηλευτές, μαίες και άλλους επαγγελματίες υγείας (λογοπαθολόγους, εργοθεραπευτές, κλινικούς ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, κλινικούς διαιτολόγους) γίνεται μετά από την έκδοση παραπεμπτικού από: προσωπικό ιατρό (ΠΙ) ή ειδικό ιατρό (ΕΙ).

Ελένη Κωνσταντίνου

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.