Συνεχίζονται τα ατοπήματα από το ΥΠΠΑΝ – Επιστολή Λουκαΐδη για Φεστιβάλ «Κύπρια»

Επιστολή του βουλευτή Γ. Λουκαΐδη για τη μη συμπερίληψη περισσότερων Κύπριων δημιουργών στο Φεστιβάλ «Κύπρια»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, απέστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με την οποία καλείται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο συμπερίληψης περισσότερων έργων Κύπριων δημιουργών και συντελεστών στο Φεστιβάλ «Τα Κύπρια», δίνοντας με αυτό τον τρόπο έμφαση στην αξιοποίηση και τη στήριξη της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας.

Επισυνάπτεται αυτούσια η επιστολή:

«Ως ΑΚΕΛ έχουμε εισηγηθεί την ουσιαστική στήριξη των απασχολούμενων στο χώρο του Πολιτισμού, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Από την αρχή της πανδημίας ζητήσαμε όπως η κυβέρνηση επεξεργαστεί και υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα δράσης, με έμφαση στην αξιοποίηση και τη στήριξη της κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας. Ανάμεσα σε άλλα ζητήσαμε όπως στις θεσμικές διοργανώσεις του Υπουργείου σας να συμπεριλαμβάνεται και να στηρίζεται μεγαλύτερος αριθμός Κύπριων δημιουργών και συντελεστών.

Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα έγινα δέκτης παραπόνων από Κύπριους καλλιτέχνες/δημιουργούς, αλλά και πολιτιστικούς φορείς, ότι μεγάλος αριθμός προτάσεων έχει απορριφθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ “Τα Κύπρια”, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε αυτούς που υπέβαλαν τις σχετικές προτάσεις.

Χωρίς σε καμιά περίπτωση να αμφισβητώ την ορθότητα των επιλογών που έχουν γίνει, σας καλώ όπως εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσετε τις παραγωγές στο Φεστιβάλ “Τα Κύπρια”, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους Κύπριους καλλιτέχνες και φορείς να λάβουν μέρος».

Σημειώνεται ότι από τις 15 συνολικά παραγωγές για το φεστιβάλ, οι 7 είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία και οι υπόλοιπες οκτώ από την Κύπρο.

Στην ανακοίνωση για τις συμμετοχές στο φεστιβάλ, αναφέρεται πως «το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ διαμορφώθηκε αφού μελετήθηκαν σε βάθος και οι 197 προτάσεις που υποβλήθηκαν από 27 περίπου χώρες και έχοντας υπόψιν τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας. Ειδικά φέτος δόθηκε μεγαλύτερη σημασία σε εντόπιες παραγωγές για στήριξη των καλλιτεχνών που διαβιούν στην Κύπρο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy