Συνεχίζονται τα σχέδια Ερντογάν – Σάρατζ

Οι νίκες της ΚΕΣ ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους ισχύΚαθώς η ισορροπία δυνάμεων στη Λιβύη φαίνεται να αλλάζει ευνοϊκά για τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στη χώρα, μετά από την επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων, η Άγκυρα συνεχίζει να προωθεί τα σχέδιά της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ενεργειακό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο.

Χθες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως κατέληξε μαζί με τον Πρωθυπουργό της ΚΕΣ, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, σε συμφωνία για να αναπτύξουν νέα θαλάσσια συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις.

Ταυτόχρονα τόνισε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στη λιβυκή κυβέρνηση θα αυξηθεί και θα συνεχιστεί.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε βολές κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αντιπάλου του Σάρατζ στον εμφύλιο, τονίζοντας ότι ο ίδιος και όσοι τον υποστηρίζουν είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρήνευση της Λιβύης. Αναφερθείς στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί πολιτικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για την «ιστορική» και «θαρραλέα», όπως είπε, στάση της στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να εξουδετερώσουμε τον εχθρό». Σημείωσε δε ότι η ΚΕΣ δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τον Χαφτάρ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την ανακοίνωση του ΟΗΕ τη Δευτέρα που ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και μαχητών στη Λιβύη παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα, απειλούν να προκαλέσουν νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Νέες νίκες της ΚΕΣ

Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις της ΚΕΣ ανακοίνωσαν ότι έχουν ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης και στα διοικητικά σύνορα της πρωτεύουσας από τον αντίπαλο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της Τρίπολης, έδρας της ΚΕΣ, πριν από έναν περίπου χρόνο και η ΚΕΣ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Ωστόσο στο πλευρό της ΚΕΣ έχει ταχθεί η Άγκυρα. Ερντογάν και Σάρατζ είχαν συνάψει συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για στρατιωτική ενίσχυση, κάτι που άλλαξε τις ισορροπίες στο πεδίο των μαχών.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου από τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης είναι κρίσιμη ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να χωριστεί η Λιβύη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. «Όλοι θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι χωρίς να χάσουν έδαφος, όμως το έδαφος που ελέγχεις ενισχύει τη θέση σου στο τραπέζι», επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Η επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα πραγματοποιείται μετά τις διάφορες διπλωματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, όταν αξιωματούχοι τόσο από την κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και από τις Αρχές της ανατολικής Λιβύης ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξένησαν ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη.

Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΣ, Άχμεντ Μάιτικ και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σιγιάλα, ταξίδεψαν στη Μόσχα, η οποία στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ αυτός μετέβη στην Αίγυπτο (η οποία επίσης βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που τον στηρίζουν) για να συναντηθεί με αξιωματούχους των Υπηρεσιών Ασφαλείας.