Συνεχίζουμε τον αγώνα για επανένωση, είπε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στην εκδήλωση για 74χρονα Ν. Σαλαμίνας

Συνεχίζουμε τον αγώνα για επανένωση, να παλεύουμε για να μείνει ανοικτή η προοπτική της λύσης, η προοπτική να επιστρέψουμε πίσω στις πόλεις και τα χωριά μας και να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο, ανέφερε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Δ.Σ. της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου με την ευκαιρία των 74ων γενεθλίων του σωματείου, στην αίθουσα «Παύλος Λιασίδης», στο Συνοικισμό Τσιακκιλερού, ο κ. Στεφάνου είπε πως «η Νέα Σαλαμίνα είναι αποτέλεσμα της προοδευτικής σκέψης και της δημιουργικής πράξης, που θέλει τους αγωνιστικούς χώρους ανοικτούς για όλους, προσβάσιμους σε όλους, που δεν είναι μικρόψυχη, εκδικητική και μνησίκακη και στηρίζεται σε ιδεώδη διαχρονικά και πανανθρώπινα».

Αφού ανέφερε ότι «η Νέα Σαλαμίνα γεννήθηκε από τους απλούς ανθρώπους, για τους απλούς ανθρώπους» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «είναι γι’ αυτό που πολεμήθηκε από τις ελίτ και τα κατεστημένα, από τους κύκλους που θέλουν και τον χώρο του αθλητισμού να είναι ενταγμένος στα ανήθικα παιγνίδια των μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων, των ιδιοτελών συμφερόντων και του κέρδους».

Πρόσθεσε ότι «οι δυσκολίες συνόδευαν πάντοτε τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά τα στελέχη και τα μέλη της δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις επάλξεις, δεν ξέχασαν τις ρίζες της και από το 1974, στην προσφυγιά, κρατούν ψηλά τη σημαία της επιστροφής».

Αναφερόμενος στα προσφυγικά σωματεία που υπάρχουν τόσα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτά, «ειδικά τα μαζικά προσφυγικά σωματεία, είναι οι ρίζες, οι μνήμες, ο γενετικός κώδικας όλου εκείνου του κόσμου που ξεριζώθηκε και ζει τόσες δεκαετίες με την προσμονή της επιστροφής. Είναι όμως και η φλόγα που κρατά άσβεστη τη μνήμη, αυτή που περνά από γενιά σε γενιά, αυτή για την οποία μιλούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους, οι γονείς στα παιδιά τους».

Η Νέα Σαλαμίνα, συνέχισε «είναι για τους Βαρωσιώτες αφετηρία, μα και προορισμός, σε πείσμα του χρόνου που ξεθωριάζει τις θύμησες, σε πείσμα όσων θεωρούν ότι ο αγώνας για την επανένωση είναι μάταιος. Μπορεί κάποιοι να αποφάσισαν ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε λύση ή πολύ χειρότερα, να αποφάσισαν ότι μας βολεύει η διχοτόμηση και να τη διαπραγματεύονται κιόλας πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά εμείς βρισκόμαστε σταθερά απέναντι από αυτές τις αντιλήψεις».

Εμείς ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ «συνεχίζουμε τον αγώνα για την επανένωση ακόμα πιο αποφασιστικά, συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μείνει ανοικτή η προοπτική της λύσης, η προοπτική να επιστρέψουμε πίσω στις πόλεις και τα χωριά μας. Να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο, στην οποία η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα σοβαρά τετελεσμένα, παραβιάζοντας σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική της λύσης».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Στεφάνου είπε πως «η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα σωματείο που προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι» όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και σε όλα τα αθλήματα που κατά καιρούς καλλιέργησε και καλλιεργεί ακόμα, στο βόλεϊ, στον στίβο και αλλού».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτή την ιστορία αλλά και το ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι» θελήσαμε να τιμήσουμε ως ΑΚΕΛ όταν αποφασίζαμε ότι το Αθλητικό Βραβείο που απονέμει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος θα φέρει το όνομα και του Νική Γεωργίου δίπλα και μαζί μ’ αυτό του Κώστα Λυμπουρή. Ενός πρωτεργάτη του κυπριακού αθλητισμού, πρωταθλητή και αγωνιστή που με το παράδειγμα της ζωής του απέδειξε ότι πάντοτε πίσω από τα προβλήματα υπάρχουν λύσης υπέρ της κοινωνίας και των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου το ΑΚΕΛ έχει «καταθέσει πολλές φορές συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη του αθλητισμού στον τόπο μας και για εξυγίανση του αθλητικού οικοδομήματος. Για ένα αθλητισμό με διαφάνεια και λογοδοσία, ειδικά στο ποδόσφαιρο, που είναι το πιο μαζικό και το πιο ανταγωνιστικό άθλημα και στο οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Εξήγησε επίσης ότι η Κύπρος «γέννησε πολλές ιστορίες μαχητικότητας, αποφασιστικότητας, πολλές ιστορίες όπου οι αδύνατοι σήκωσαν ανάστημα και άλλαξαν τα πράγματα», πρόσθεσε πως «έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της Νέας Σαλαμίνας, μια ιστορία 74 χρόνων» και ευχήθηκε «την επόμενη μεγάλη επέτειο, τη μεγάλη γιορτή να την κάνουμε στο λίκνο της Νέας Σαλαμίνας στο Βαρώσι».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.