Συνεχίζουν να λειτουργούν τα λατομεία στην Ξυλοφάγου

Δεν μπορεί να τερματιστεί η λειτουργία τους, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργόΝέα παράταση της λειτουργίας των λατομείων στην περιοχή Ξυλοφάγου προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτή Άννας Θεολόγου, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι με το πέρας των υφιστάμενων αδειών λατόμευσης, αυτές θα παραταθούν. Η βουλευτής υπέβαλε κοινοβουλευτική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό στις 9 Ιουνίου 2020 μετά από επίσκεψη στη λατομική ζώνη Ξυλοφάγου κάνοντας λόγο για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και ζητώντας εξηγήσεις.

Με πολύ πρόσφατη απάντησή του, ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2020, ο Κώστας Καδής παραθέτει σειρά λόγων για τους οποίους είναι βέβαιη η παράταση λειτουργίας των τριών λατομείων παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμά, τα αδειοδοτημένα αποθέματα ασβεστόλιθου από τον οποίο παράγονται αδρανή υλικά και ογκόλιθοι, θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, τα εν λόγω λατομεία παράγουν κατάλληλα υλικά για την οικοδομική βιομηχανία, οδοποιία και για θαλάσσια κατασκευαστικά έργα και σήμερα εξυπηρετούν κατά κανόνα την ανατολική περιοχή της επαρχίας Λάρνακας και την ελεύθερη περιοχή επαρχίας Αμμοχώστου, με 1.000.000 τόνους ετησίως (πωλήσεις 2019) κατάλληλων λατομικών υλικών.

Μόνο στην υπό κατασκευή μαρίνα Αγίας Νάπας, όπως αναφέρει, έχουν μεταφερθεί 1.750.000 τόνοι υλικών! Ο υπουργός σημειώνει ότι η περιοχή δεν διαθέτει άλλα λατομεία ούτε περιοχές με κατάλληλους γεωλογικούς σχηματισμούς για νέα λατομική ζώνη. Όπως εκτιμά, με δεδομένο ότι οι ανάγκες σε αδρανή υλικά θα παραμείνουν, είναι περιβαλλοντικά αποδεκτό ότι η επέκταση σε υφιστάμενα λατομεία είναι προτιμητέα πάρα την αδειοδότηση νέου λατομείου σε παρθένα περιοχή.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα του αρμόδιου υπουργού για συνέχιση των λατομικών προνομίων στην Ξυλοφάγου είναι επίσης ότι πιθανό κλείσιμο των λατομείων θα προκαλέσει οικονομικό πλήγμα στις βιομηχανίες της περιοχές που χρησιμοποιούν αυτές τις πρώτες ύλες αφού θα χρειαστεί να κουβαλούν από μακρινές περιοχές.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Κώστα Καδή, θα κινδυνεύσουν με ανεργία 50 εργαζόμενοι και θα απολεσθεί ποσό 750 χιλιάδων ευρώ ετησίως από τις συναλλαγές που διεξάγουν τα λατομεία με τους ντόπιους εμπόρους. Η μεταφορά λατομικών υλικών από άλλες πιο μακρινές περιοχές για την ικανοποίηση των αναγκών της επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου κρίνεται οικονομικά και περιβαλλοντικά απαγορευτική, υποστηρίζει ο υπουργός, ο οποίος προτάσσει επίσης εκτιμώμενη απώλεια ετήσιων εσόδων της τάξης των 240 χιλιάδων ευρώ για την Ξυλοφάγου, χρήματα που εισπράττονται από τα δικαιώματα των λατομείων.

Η Ξυλοφάγου, σημειώνει ο κ. Καδής, έχει πάρει από το 1990 περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από τα λατομεία. Όπως υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός, τεχνοκρατική επιτροπή επιτηρεί τη λειτουργία και τη νομιμότητα των εργασιών που εκτελούνται όπως και τις εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Οι τρεις εταιρείες που κατέχουν τα λατομεία, αναφέρει, έχουν φυτέψει μέχρι στιγμής 2 χιλιάδες φυτά χαμηλής θαμνώδους βλάστησης, τα οποία συντηρούνται και ποτίζονται με αρδευτικό σύστημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Δασών.

Για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση όμως, ξεκάθαρα, παραπέμπει μετά τον τερματισμό λειτουργίας των λατομείων.

Τάσος Περδίος